Svjetski dan animiranog filma

Svake godine obilježava se svjetski dan animiranog filma 28. listopada u spomen Emilu Reynaudu koji je 1982. godine u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Ovaj dan se obilježava u više od 50 zemalja na svim kontinentima što je odlična prilika za promociju animiranog filma.

Udruga IKS i Kaznionica Glina organizirali su radionicu koja se održala 18. listopada u prostoru Kaznionice, kako bi sudionike naučili zanimljivosti o povijesti animiranog filma te zajedno pogledali neke od uspješnih hrvatskih i europskih animiranih filmova. Dvadesetak sudionika imalo je priliku pogledati prezentaciju o Svjetskom danu animiranog filma, povijesti animiranog filma te slavnim hrvatskim umjetnicima i nagrađivanim animiranim filmovima. Nakon prezentacije svi prisutni su pogledali nekoliko animiranih filmova poput “Surogata”, “Inspektor Maska”, “Profesora Baltazara”, “Nicka Praskatona” te sličnih.

Obilježavanje Svjetskog dana animiranog filma dio je trogodišnjeg programa RE-START. Program RE-START usmjeren je obrazovanju i osposobljavanju odraslih, a cilj same aktivnosti bio je naučiti sudionike o bogatoj povijesti animiranog filma u Hrvatskoj, te ih motivirati na sudjelovanje u sličnim radionicama cjeloživotnog učenja.Ovaj članak dio je vidljivosti programa “RE-START” koji financira Ministarstvo pravosuđa. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.