Švicarska zaklada Pestalozzi i Udruga IKS zajedno u projektu “CROSS WORK” – nove prilike za djecu i mlade iz SMŽ

Zaklada Pestalozzi djeluje od 1946 godine diljem svijeta, a sada po prvi puta u Hrvatskoj  i to u partnerstvu s Udrugom IKS. Bogato iskustvo stečeno tijekom rada u posljednjih 70ak godina podijelit će s Udrugom IKS u narednih 20 mjeseci provedbe projekta CROSS WORK.

29. ožujka 2019. Udruga IKS potpisala je ugovor s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske o dodjeli financijskih sredstava za projekt “CROSS WORK – partnerstvo obrazovanja za globalno građanstvo” / CROSS WORK – Global citizenship education partnership, u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova od 1.648.463,69 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 1.483.617,32 kune, uz stopu vlastitog financiranja od 10%. Sredstva Ureda za udruge osigurana su u državnom proračunu, aktivnost – Financijski mehanizam švicarskog doprinosa procesu proširenja Europske unije, Švicarsko-hrvatskoga programa suradnje.

“CROSS WORK – partnerstvo obrazovanja za globalno građanstvo” ima za cilj doprinijeti održivom lokalnom razvoju i mirnom suživotu kroz osnaživanje partnerstva između hrvatskih i švicarskih organizacija civilnoga društva. Djeca i mladi iz Sisačko-moslavačke županije, nerazvijene regije u Hrvatskoj, imat će priliku sudjelovati u interkulturalnim aktivnostima s vršnjacima iz devet drugih zemalja. Kroz prijenos modela dobre prakse od strane švicarskog partnera razvijat ćemo kapacitete obrazovnih ustanova, organizacija civilnoga društva i zajednica.

Iznimno smo ponosni ostvarenjem ovog partnerstva sa zakladom Pestalozzi što čini prvo njihovo partnerstvo s organizacijom u Republici Hrvatskoj. Pestalozzi priča započela je 1946. godine ostvarenjem vizije filozofa i novinara Walter Robert Corti, uz pomoć švicarskih građana. Volonteri iz cijele Europe su tada postavili temelje za dječje selo u kojem su pružili smještaj europskoj ratnoj siročadi koji su ostali bez obitelji i doma nakon Drugog svjetskog rata. Danas ova međunarodna dobrotvorna organizacija u čijem je fokusu dobrobit djece i mladih, provodi mnogobrojne odgojno-obrazovne projekte u partnerstvu sa zemljama jugoistočne Europe, te u dodatnih 12 zemalja širom svijeta aktivno zagovara pristup obrazovanju za siromašnu djecu.

Projekt je kreiran u skladu s ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda (SDG), posebice s SDG 4 i ciljem 4.7. “Obrazovanje za održivi razvoj i globalno građanstvo”, uzimajući u obzir potrebe i probleme u našim regionalnim zajednicama. U skladu s ciljevima održivog razvoja, doprinijet ćemo da svi učenici sudionici projekta steknu znanja i vještine potrebne za promicanje održivog razvoja, uključujući, između ostalog, obrazovanje za održivi razvoj i održivi stil života, ljudska prava, ravnopravnost spolova, promicanje kulture mira i nenasilja, globalno građanstvo i uvažavanje kulturne raznolikosti i doprinosa kulture održivom razvoju.

Zahvaljujući novom partnerstvu, ove godine smo preporučili sudjelovanje Srednje škole Ivana Trnskoga iz Hrvatske Kostajnice na Europskom forumu mladih u Trogenu gdje su učenici (ukupno 140 iz 9 zemalja) u ožujku 2019. raspravljali o budućnosti Europe. Priče sudionika o ovom međunarodnom događaju možete pročitati na stranicama škole.

U tijeku  je provedba prve aktivnosti u projektu koja uključuje pripremu za pozivanje srednjih škola i učenika s područja Banovine na međunarodnu aktivnost koja će se provoditi u Pestalozzi dječjem selu u Švicarskoj tijekom 7. mjeseca 2019. U ovoj aktivnosti sudjelovat će 18 srednjoškolaca i 3 supervizora iz Hrvatske, ukupno 162 mladih i 27 odraslih osoba iz 9 zemalja.

U sljedeću odgojno-obrazovnu interkulturalnu razmjenu u 11.mjesecu ćemo uključiti 40 učenika/ica iz osnovnih škola na ruralnom području Banovine.

Pozivamo škole, roditelje, djecu i mlade s područja Banovine da nam se slobodno jave za sve dodatne informacije ili iskaz interesa za sudjelovanje u projektu na mail adresu:

iks@udrugaiks.hr, broj telefona 044/814-562 ili osobno na adresi Turkulinova 9, Petrinja, radnim danom od 09:00 – 15:00 sati.

«Let us build a world in which children can live.»

Walter Robert Corti – Founder of the Children’s Village

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Udruge IKS i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.