ŠETNJA MEĐU KESTENIMA

Kada rana jesen stigne pod i na Hrastovačkoj gori osvanu predivni jesenji ambijenti u kojima zlatno / žute i zelene nijanse dominiraju. Kako je vrijeme ove godine početkom listopada skoro pa ljetne bila bi šteta ako to tko nije iskoristio za šetnju po prirodi.

Osim toga početak listopada u našim krajevima je vrijeme kada najveći broj građana pohrli na Hrastovačku goru kako bi kupili kestenje i uživali.

No međutim ne može svatko tako lako prošetati i biti u prirodi, ima onih kojima treba pomoć pa i društvo. Upravo oni koji jako vole biti u prirodi a teško im je dostupna su korisnici Doma za stare i nemoćne osobe (nadalje: DSNO) – Petrinja

Zbog toga je lokalni volonterski centar (dalje: LVC) Petrinja u suradnji sa DSNO organizirao poludnevnu aktivnost šetnje među kestenima na potezu od planinarskog doma „Matija Filjak“ do Vidikovca preko Peckog jezera kružno stazom nazad.

Veliki broj korisnika doma sudjelovao je u ovoj aktivnosti, jedva smo svi mi zajedno imali dosta vozila da prevezemo korisnike i volontere do doma i početne točke. Otprilike polovica korisnika i dio djelatnika DSNO je ostala sa korisnicima kod planinarskog doma Matija Filjak.

Kako smo podijelili zadatke tako su oni cijepali drva, pripremali vatru za pečenje kestenja i pripremali osvježenje. Mi ostali smo krenuli u „lov na kestene“. Bio je to i kako uspješan lov međutim za neke korisnike DSNO staza je bila prenaporna čak i uz pomoć volontera LVC. Nažalost oni su odustali od cjelokupne kružne staze a sreća je da su volonteri bili tu pa su ih odveli do planinarskog doma. Kako ne bi tamo besposleni sjedili zarezali su do tada prikupljeno kestenje i počeli peći. Dok smo se mi ostali vratili sa cijelog kruga prva tura kestenja već je bila gotova pa smo se odmah svi bacili na pečeno kestenje i osvježenje.

 

Na kraju nakupili smo i napekli toliko kestenja da nismo nikako mogli pojesti. Ostatak kestenja odnesen je u Lokalni Volonterski Centar za ostale volontere. Tako smo mi ponijeli pečeno kestenje i lijepe uspomene a korisnici DSNO upale mišića, kvalitetno provedeno vrijeme i dobar osjećaj.

 

Ova aktivnost je bila jednostavna i primjer za međugeneracijskoj suradnju i solidarnost te kvalitetno provedeno vrijeme kako mladih tako i starih

Kako je sve to skupa izgledalo možete pogledati ovdje:

 

Kratkoročna volonterska aktivnost „Šetnja među kestenima“ dio je projekta “Na valovima volonterstva – infrastruktura za snažne i povezane zajednice” čiji je cilj kapacitiranje volonterskih centara i organizatora volontiranja iz područja socijalne skrbi, zdravstva, te odgoja i obrazovanja iz središnje Hrvatske. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.