Radionica za volontere na Mrežnici

Utorak 11. srpnja nije bio klasičan radni dan u Volonterskom centru Petrinja.  Lokalni volonteri i zaposlenici udruge IKS ujutro su krenuli na put prema Dugoj Resi kako bi održali radionicu u prirodi.

    

Nakon dvosatne vožnje vesela ekipa stigla je na Ranč Felker u selu Gršćaki . Uz stručno vodstvo Zorane Duković koja nas je veoma srdačno dočekala, volonteri su na ovoj edukativnoj radionici saznali mnogo o odnosu i radu s konjima.

 

 

 

Kroz cijeli proces pripreme, timarenja, vođenja i jahanja konja volonteri su razvijali socijalne vještine i učili o približavanju, razumijevanju, stjecanju međusobnog povjerenja i empatiji koja je potrebna kako u radu s konjima, tako i s ljudima što su volonteri kroz svoj dosadašnji rad s različitim skupinama već imali prilike naučiti. Volonteri su sami isprobali timariti konje, a nakon pripreme i osedlati ih i zajahati što je mnogima bilo i prvi put. Unatoč vrućini, ovaj boravak u prirodi i druženje s konjima oduševio je i volontere i zaposlenike te bi ga voljeli ponoviti.

 

 

 

 

 

 

Po završetku ove edukacije grupa se zaputila u obližnje selo Zvečaj gdje smo nakon ručka započeli radionicu o volonterskom menadžmentu. Nakon kratkog uvoda o povijesti volonterstva u Hrvatskoj, volonteri su učili o vrstama volontiranja, zakonskim odrednicama, stvaranju volonterskih programa i načinu odabira odgovarajućeg volonterskog programa za svakog volontera s obzirom na njihove interese, iskustvo te način na koji žele volontirati.

 

 

 

 

Volonteri su sudjelovali u raznim vježbama upoznavanja i povjerenja, a potom su raspravljali o problemima s kojima se volonteri susreću u zajednici te mogućim rješenjima, kao i općenito o važnosti volonterstva za napredak zajednice te mogućnostima koje volontiranje otvara. Radionica je završena radom u grupama u kojima su sudionici opisali kakva je osoba prosječan volonter te koje su njezine karakteristike te kratkim kvizom znanja o naučenom.

 

 

 

 

 

Nakon napornog rada, volonteri su uživali u prirodi te se kupali u Mrežnici. Radionica je bila pun pogodak te su svi sudionici spojili ugodno s korisnim i cijeli dan se družili, učili, radili ali i osvježili i odmorili, a po povratku u Petrinju u večernjim satima svi su zadovoljni otišli svojim kućama. Veliko hvala Ranču Felker na poučnom i zanimljivom iskustvu, restoranu Zeleni Kut u čijem smo ugodnom ambijentu mogli i raditi i uživati, a najveća hvala našim volonterima koji vrijedno rade za zajednicu i redovito stječu nova znanja i unapređuju svoje vještine.

 

 

 

 

 

 

Ova aktivnost dio je projekta “Lokalni volonterski centar Petrinja” koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske. Partneri u projetku su Dom za starije i nemoćne osobe Petrinja, Dom za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja, POU Hrvatski dom Petrinja i Grad Petrinja.