Radionica financijske pismenosti

Udruga IKS provodi trogodišnji program RE-START u Kaznionici u Glini, koji ima za cilj osnaživanje pojedinaca usvajanjem novih vještina i znanja te poboljšanje statusa na tržištu rada. Jedna od osnovnih vještina koju osoba treba usvojiti za samostalan život je osnovno znanje o financijama.

Upravljanje osobnim financijama u današnje je vrijeme sve zahtjevnije. Znanje i vještine u upravljanju osobnim informacijama od iznimne je važnosti za sve, radilo se o podmirivanju trenutnih obaveza, štednji ili ulaganju s ciljem ostvarivanja zarade. Od niza usluga i mogućnosti koje nudi financijsko tržište, građani su često upoznati samo s osnovama, dok se investiranje i štednje mistificiraju u korist banaka. U Hrvatskoj se tijekom cijelog trajanja našeg obrazovanja ne susrećemo s ovim pojmovima, a upravljanje financijama je jedan od ključnih koraka pri samostalnom životu i uspješnom budžetiranju.

Kaznionica u Glini i Udruga IKS organizirale su radionicu o financijskoj pismenosti koja je održana 13. rujna.  Cilj radionice bio je pružiti sudionicima osnovne informacije koje bi trebali znati ako se žele uspješno riješiti zaduženosti, štedjeti pa i ulagati novac. Na radionici su se obrađivale teme poput odabira banke te kredita i izlaska iz zaduženosti.  Također se pričalo o štednji i investiranju, a sudionici su pogledati i tri edukativna videa – o štednji, investiranju i upravljanju osobnim budžetom. Za kraj svi sudionici su dobili materijale i zadatak da postave svoje osobne ciljeve i napišu svoj idealan budžet.Ovaj članak dio je vidljivosti programa “RE-START” koji financira Ministarstvo pravosuđa. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.