Poznajete li glavni grad Hrvatske?

Dobro jutro, ja sam Cristina i pripravnica sam u Udruzi IKS. Prošlog vikenda posjetila sam Zagreb s Florianom, volonterom i mojim novim prijateljem.

Zagreb je glavni grad Hrvatske i predstavlja dobro uklopljenu kombinaciju istočne i zapadne Europe. Grad je podijeljen na Gornji grad, stariji dio i Donji grad, noviji dio. Na autobusnom kolodvoru upoznali smo našu “vodičicu” i prijateljicu Petru (ili Ra) i počeli smo istraživati ​​grad. Lako smo prošetali cijelim središtem grada, a prvo odredište bio nam je glavni trg Trg bana Jelačića. To je vrlo velik trg s gigantskim kipom bana Jelačića u središtu. Kip je okružen živopisnim zgradama iz 18. stoljeća. Sljedeće su stanice bile zapanjujuća neogotička katedrala i tržnica.

Zatim smo prošetali do crkve Svetog Marka, njezina jedinstveno šarenog popločanog krova i trga.

Imali smo pauzu za ručak u vrlo lijepom mjestu zvanom Submarine Burger u Bogovićevoj ulici, a nakon toga prošetali smo do Hrvatskog narodnog kazališta, to je žuto neobarokno remek-djelo napravljeno 1895. godine, a ukrašeno vrtom koji je bogat šarenim cvijećem. Na kraju šetnje proveli smo nekoliko sati hladeći se u divnom parku‘’Ledeni park’’. Park je prostrano zeleno područje s vrtom, cvijećem i fontanom. Za večeru samo uživamo u talijanskoj hrani u “trattoriji” / restoranu Canzona, hrana je bila stvarno ukusna.

To je zaista fantastičan i miran grad, iako je velik grad, čini se da je vrlo prijateljski nastrojen i ugodan za život. Nije jedan od najpoznatijih glavnih gradova Europe, ali nema na čemu zavidjeti ostalim najvećim gradovima. Jednostavno sam se zaljubila u njega; grad me podsjeća na Beč po svojoj arhitekturi, s prekrasnim zdanjima iz 18. stoljeća, s prekrasnim parkom i voljela bih ga posjetiti za vrijeme čarobnog božićnog perioda. Ponovno ćemo doći s Clairy, našom najnovijom volonterkom, kako bismo otkrili ostale ljepote koje Zagreb nudi!

Good morning, I’m Cristina and I’m an intern atassociation IKS. The last weekend I went to Zagreb with Florian, a volunteer and my new friend.

Zagreb is the capital of Croatia and it represents a well-blended mix between eastern and western Europe. The city is dived by Gornji grad, the ancient part, and Donji grad, the newer part.We met our “guide” and friend Petra (or Ra)at the bus station and we started to explore the city.We easily walked through all the city centre, and our first destination was the main square Ban Jelačić Square. It’s a very large square with in the centre the gigantic statue of Ban Jelačić. The statue is surrounded by colourful 18th century buildings. The next stops were the stunning neo-gothic cathedral and the market square.

Then we walked for Saint Mark’s Church, its uniquely colourful tiled roof and its square.

We had a break for lunch in a very nice burger place called Submarine Burger at Bogoviceva and after that we walked to the Croatian National Theatre, it is a yellow neo-baroque masterpiece established in 1895, and decorated with a garden rich of colourful flowers. At the end of our walk we spent some hours chilling at the wonderful Ledeni park. The park is avast green area with a garden, flowers and a fountain. For dinner we just enjoy some Italian food in “trattoria”/ restaurant Canzona, the food was really tasty.

It’s a really fantastic and quiet city, even if it’s a big city it seems to be very liveable and friendly. It isn’t one of the most famous capitals of Europe but it has nothing to envy from the other biggest cities. I just fell in love with it; the city reminds me of Vienna for its architecture, with its beautiful 18th century edifices, with the beautiful park and I would like to visit it during the magical Christmas time. We will come again with Clairy, our newest volunteer, to discover the other beauties Zagreb has to offer!

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.