POZIV ZA BESPLATNU EDUKACIJU I SAMOZAPOŠLJAVANJE GRAĐANA PETRINJE

Udruga IKS i Hrvatski Zavod za Zapošljavanje – Područni ured Sisak u sklopu projekta “Evolucija Zajednice” pozivaju mlade osobe ispod 30 godina starosti i nezaposlene osobe (bez obzira na dob) s područja grada Petrinje (s pripadajućim naseljima) da se prijave na edukaciju te financijsku i savjetodavnu pomoć pri samozapošljavanju ili za aktivno traženje posla.

Projekt, odnosno edukacija se odvija u 4 faze i to:

1. Faza – 2 mjeseca edukacije do 30 odabranih sudionika kroz revidiran i moderniziran program “Klub tražitelja posla”;
  2. Faza – Društveno poduzetnički kamp na Jadranu koji će trajati 7 dana te će se odabrati 12 od 30 najzaslužnijih sudionika koji će također ići na studijski posjet u Mađarsku u uspješno samoodrživo društveno poduzeće;
  3. Faza – Poduzetnička edukacija i predinkubacija za 12 odabranih sudionika, koja podrazumijeva 6 mjesečni mentorski proces tijekom kojih će se razvijati poduzeća i poslovne inicijative sudionika;
  4. Faza – Inkubacija za 6 novo-osnovanih tvrtki potpomognutim mjerama za samozapošljavanje.

Glavni cilj projekta je: Podići kapacitete, motivaciju te razvoj mekih i transverzalnih vještina ciljanih skupina kroz edukativne programe usmjerene ka zapošljavanju ili samozapošljavanju.

Kako će sve to izgledati.

Do 22. Lipnja biti će otvoren javni poziv za sudjelovanje u ovom osposobljavanju, odnosno projektu. U sljedećih 7 dana projektni tim napraviti će selekciju pristiglih prijava i pozvati 30 kandidata koji su odabrani za program osposobljavanja.

Da bi ste se prijavili, morate popuniti prijavni obrazac koji možete skinuti na www.udrugaiks.hr ili doći osobno u ured Udruge IKS u Turkulinovu 9 svakim radnim danom od 8:00 – 16:00 i popuniti ili preuzeti Prijavni-obrazac .

Prilikom prijave molimo vas da pročitate više informacija o projektu i edukativnom programu na web stranici Udruge IKS.

Popunjeni prijavni formular potrebno je poslati na boris@udrugaiks.hr, najkasnije do 22.6.2020., u 23:59.

Projekt „EVOLUCIJA ZAJEDNICE“ sufinanciran je od Europske unije kroz Europski socijalni fond u iznosu od 1.244.922,45 kuna, s intenzitetom potpore od 100%.

DETALJNIJE O PROJEKTU

Projekt “Evolucija zajednice” sufinanciran je od strane Europskog socijalnog fonda kroz natječaj “Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji, Vukovaru” u iznosu od 1.224.922,45kn.

Projekt ima za cilj pridonijeti pozitivom utjecaju na rješavanje problema nezaposlenosti u Gradu Petrinji i okolici s naglaskom na mlade, nezaposlene osobe, njihovim osnaživanjem i prepoznavanjem osobnih snaga i vještina. U procesu osposobljavanja, uz stručno mentorstvo mladi će imati priliku osmisliti i razraditi svoje poduzetničke ideje.

U okviru ovog projekta u Udruzi IKS s radom započinje Poduzetnički inkubator pod nazivom  »EVOLUT«. Projekt u partnerstvu provode Udruga IKS i Hrvatski Zavod za Zapošljavanje – Područni ured Sisak koji će provedbom različitih aktivnosti tijekom 15 mjeseci pružiti korisnicima edukativne sadržaje te podršku i mentorstvo u razvoju poduzetničkih ideja.

Glavni cilj projekta je podići kapacitete te motivaciju i razvoj mekih i transverzalnih vještina marginaliziranih skupina kroz edukativne programe usmjerene ka zapošljavanju ili samozapošljavanju.

FAZA 1

U srpnju očekujemo početak rada s korisnicima kroz  “Klub tražitelja posla” (KTP). Ovaj inovativni program osnaživanja i prepoznavanja osobnih vještina i znanja uključuje i pripremu video životopisa (CV-a) s ciljem što boljeg predstavljanja potencijalnom poslodavcu, ali i osvještavanja svakog pojedinca o osobnim talentima, strastima i životnim ciljevima.

Planiran je rad dvije skupine polaznika po maksimalno 20 sudionika tijekom 2 mjeseca provedbe programa Kluba tražitelja posla. Dakle, tijekom 4 mjeseca program će se odvijati 2 do 3 puta tjedno po 2-3 sata, ovisno o dinamici rada pojedine skupine i raspoloživim resursima.

FAZA 2

Po završetku programa Kluba tražitelja posla, 12 najmotiviranijih polaznika nastavit će program osposobljavanja  u smjeru poduzetništva i samozapošljavanja. Ovih 12 korisnika imat će priliku sudjelovati na edukaciji tijekom 7 dana u “Društveno poduzetničkom kampu” koji će biti održan u potpuno drugom, izdvojenom okružju (vjerovatno na obali Jadrana) kako bi imali priliku fokusirati se  punom koncentracijom isključivo na program.

Naredni korak osposobljavanja ovih polaznika koji su sudjelovali u “Društveno poduzetničkom kampu” je  2-dnevni studijski posjet u Mađarsku. Tijekom posjeta polaznici će imati priliku upoznati se s načinom rada samoodrživog društvenog poduzeća (kao model odgovornog poslovanja) te imati praktične vježbe pokretanja i vođenja društvenog poduzeća, čime završava predinkubacijski proces.

FAZA 3

U trećoj fazi započinje 6 mjesečni inkubacijski proces tijekom kojeg će vanjski eksperti ACT Grupe iz Čakovca (jedni od začetnika modernog društvenog poduzetništva u RH) 2 puta tjedno educirati i osnaživati polaznike u smjeru razvoja poslovnih ideja i na koncu samozapošljavanja ili “coworking-a”. Tijekom inkubacije organizirati ćemo još jedan studijski posjet i to u društvena poduzeća ACT Grupe u Čakovcu. Također partner na projektu Hrvatski Zavod za Zapošljavanje – Područni ured Sisak održat će 5-dnevnu edukaciju za pisanje poslovnog plana (pokretanja posla i samu izradu poslovnih planova) koji će sudionici napraviti tijekom edukacije. Također predstavnici HZZ će predstaviti mjere za samozapošljavanje i savjetovati sudionike pri ispunjavanju prijava za samozapošljavanje.

FAZA 4

Predstavlja 6-to mjesečnu post projektnu inkubaciju tijekom koje će 6 novo osnovanih tvrtki proisteklih iz edukacijskog procesa imati besplatno korištenje poduzetničkog inkubatora “EVOLUT” u udruzi IKS sa svim pratećim sadržajima i opremom. Ukoliko netko želi započeti posao prije isteka edukativnog procesa, ta osoba je slobodna to učiniti. Samim tim period inkubacije i besplatnog korištenja opreme i resursa poduzetničkog inkubatora biti će za toliko duži.

TKO SE MOŽE PRIJAVITI?

Ciljane skupine

Osnovni kriterij za prijavitelja je da ima prebivalište ili boravište na području Grada Petrinje, uključujući i okolna naselja koja su dio Grada Petrinje. Osoba prijavitelj mora imati prijavljeno boravište/prebivalište na prostoru Grada Petrinje na dan ulaska u prvu aktivnost, odnosno na dan započinjanja edukativnog programa “KTP”.

Ostali kriteriji sudionika:

1. Mladi do 25 godina;
  2. Mladi od 25 do 29 (prije navršene 30-te) godina;
  3. Sve nezaposlene osobe, s fokusom na dugotrajno nezaposlene osobe.

Svi koji se žele prijaviti za ovaj program mogu to učiniti klikom na: Prijavni-obrazac

Popunjeni prijavni obrazac potrebno je poslati na boris@udrugaiks.hr, najkasnije do 20.6.2020. Nakon zaprimljenih prijava Udruga IKS će potencijalne polaznike pozvati na intervju.  Intervju može biti obavljen fizički u prostoru Udruge IKS ili on line ukoliko je prijavitelj iz ruralnog područja te mu je iz tog razloga otežan dolazak.

Ukoliko imate pitanja, možete ih poslati na mail boris@udrugaiks.hr

*Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Udruge IKS