VC-ucenje-igra-2

Pomoć u učenju, a potom zabava s volonterima

 

Sve više djece posjećuje radionice pomoći pri učenju i pisanju zadaće. Sjajno je vidjeti mlade volontere koji svoje slobodno vrijeme nesebično poklanjaju drugima kako bi im pomogli. Pomoć u učenju organiziramo četvrtkom u dva termina: ujutro od 10 do 12 sati i poslijepodne od 15 do 17 sati

 

VC ucenje-zabava-laura

 

Volonterski centar Petrinja od prošle godine organizira redovita druženja mladih volontera i učenika osnovnih škola koji trebaju pomoć u učenju. Inicijatorica ove aktivnosti je volonterka iz Španjolske, Laura Garcia Garcia koja je prošle godine boravila u Petrinji. Laura je završila svoju volontersku službu u Udruzi IKS i život ju je odveo daleko od Petrinje, ali njezinu su ideju prihvatili drugi ljudi, pa se i dalje provodi pomoć u učenju. Među volonterima uključenim u ovu aktivnost ima srednjoškolaca, studenata i mladih koji završili školovanje. Također su s njima i tri strane volonterke iz Baskije, Francuske i Njemačke koje u Petrinji borave u sklopu Europske volonterske službe. Volonteri djeci pomažu rješavati zadatke iz matematike, nekima je potrebna pomoć iz stranog jezika, a neka djeca dođu jer u društvu lakše nauče pjesmicu iz hrvatskog 🙂

 

Pomoć u učenju s djecom provode i studenti Učiteljskog fakulteta u sklopu kolegija “Odgoj za dobrotu”. Taj se kolegij provodi u suradnji s Volonterskim centrom Petrinja.

 

VC-ucenje-igra-1

 

Ono što posebno veseli djecu je činjenica da nakon svakog učenja slijedi zabava! Naime, kada se pospreme bilježnice i udžbenici, strani i domaći volonteri obično organiziraju zabavne igre i kreativne radionice na kojima nastaju veseli crteži, akvarij od papira, snjegović od plastičnih čaša i tko zna što još…

 

VC-ucenje-igra-3

 

 

Evo kako su pomoć u učenju komentirali neki od naših volontera:

 

Mirna Puškarić, 18 godina: Meni je super raditi s ljudima, timski. Djeca kada dođu su pomalo nesigurna i sramežljiva ali nakon određenog vremena se opuste i zabave. Vjerujem da im se sviđaju kreativne radionice jer nemaju priliku inače pokazati svoju kreativnu stranu. Roditelji imaju pozitivan stav prema cijelom projektu i vole se pohvaliti s pokojom boljom ocjenom isto kao i djeca.

 

Mia Dizdar, 21 godina: Prvenstveno sam počela volontirati da si upotpunim slobodno vrijeme. A kao drugo, zato što volim djecu i sve više razmišljam da sam upisala pogrešan fakultet, hehe… Uvijek sam voljela pomagati drugima, naravno ako to mogu i znam. Sviđa mi se što se djeca nakon prvog susreta s nama opuste, slušaju i budu dobri. Do sada sa imala dobre reakcije što od djece pa do roditelja. Veseli me kada pomažem drugima (usput provjerim i svoje znanje) i kada djeca odu s osmijehom na licu.

 

Lucija Molan, 19 godina: Kada nam je Laura rekla za radionicu i pozvala nas da radimo s djecom jako sam se razveselila. Volim djecu i pogotovo to što im kroz ovu radionicu možemo pomoći. Volim kada čujem od roditelja kako djeca vole dolaziti k nama na učenje i da su se popravili u školi! To mi daje još vise poticaja da i dalje učimo s djecom sve u svemu super! Nadam se da ce to potrajati!

 

Laura Garcia Garcia (Španjolska): Iako više ne živim u Petrinji, zahvaljujući internetu, informacije o raznim lokalni aktivnostima redovito stižu do mene. Tako sam i saznala da se radionice koje sam započela u okviru svog EVS projekta i dalje provode. I to s više djece nego ikad! To me jako veseli i mislim da te radionice pružaju priliku djeci za zabavu i učenje. Uvjerena sam da će se korist radionica odraziti na školskom uspjehu djece, ali i na njihovoj kreativnosti. Dakle, puno hvala IKSu i volonterima što nastavljaju s radionicama. Oni su uvijek spremni zajednici dati svoje vrijeme, entuzijazam i energiju!