Počela ovogodišnja “Socijala” – ljetni festival u Petrinji

Na inicijativu volontera Aktivaca i ove godine održava se ljetni festival pod nazivom Socijala. Jučer, prvoga dana od 9 sati festival je počeo s radionicom meditacije koju je vodio naš sad već stari volonter Ivan Genc.

“Festival Socijala započeo je vrlo laganim jutarnjim ritmom s opuštajućom meditacijom. Sudionici su uživali u ranojutarnjim vježbama disanja i u tehnici “skeniranja” tijela. Ova vrsta meditacije nije povezana s religijom ili ikakvom religijskom dogmom, nego je isključivo namjenjena opuštanju i poboljšanju zdravlja. Atmosfera na kupalištu je bila prekrasna.

Nakon meditacije i kratke stanke, provedena je kazališna radionica. Na kazališnoj radionici sudionici su iskočili iz svojih sigurnosnih zona i odradili par vježba povjerenja. Nakon toga je uslijedila urnebesna improvizacija koja nas je sve dobro razbudila smijehom.” – kaže Ivan.

Jutarnja meditacija

View post on imgur.com

Improvizacija u glumi – kazališna radionica

Nakon jutarnjih sati provedenih uz Kupu, na red je došla kreativna radionica. Tokom radionice sudionici su oslikavali zid u haustoru Turkulinove 9, izrađivali predmete od starih tetrapaka i pravili fanzine. Voditelji ove radionice bili su Daniel Barukčić, Aktivac i Darta Olekša EVS volonterka iz Latvije.

Oslikavanje haustora

Izrada fanzina

Poslije kratke pauze od kreative i radionica red je došao na ples. Voditeljica plesne radionice bila je naša volonterka aktivka Petra Božurić, a sudionici su mogli naučiti prve korake salse, discofoxa i sličnih plesova.

Plesna radionica

No, ni tu nije bio kraj našeg prvog dana ljetnog festivala u Petrinji. Od 19 sati na red su došli svjetski putnici u radionici Večer svjetskih putnika u organizaciji naše EVS volonterke iz Rusije Iuliie Pankrateve. Prva gošća Večeri svjestkih putnika bila je članica HPD Zrin iz Petrinje Kristina Suppe koja je svoja iskustva o putovanjima i Au pair radu podijelila s našim mladima. Davor Krajačić iz Siska, gost biciklističkog kluba Bikearound iz Petrinje također je od 20 sati podijelio svoja iskustva na putu od preko 3000 kilometara prema Bakuu.

Večer svjetskih putnika

Poslije ugodnih razgovora s našim gostima bilo je vrijeme za filmsku večer, a prvi dio filma “Human” pogledali smo u mraku našeg haustora Turkulinove 9. Film šalje jaku poruku o tomu što znači biti čovjek u današnjem društvu.

Filmska večer

Za kraj večeri održan je prvi u nizu partyja s kojim smo i završili prvi dan Socijala ljetnog festivala.

Party za kraj prvog dana

Pridružite nam se do kraja tjedna na ljetnom festivalu Socijala koji su mladi organizirali za sve mlade u Petrinji.

Ovaj članak dio je projekta “Active under pressure” i financiranog od Europske Unije kroz program Eramsus+ Ključna aktivnost 1 (KA1) – obrazovna mobilnost pojedinaca; mobilnost pojedinaca u području mladih.

logo-erasmusplus-700

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) javna je ustanova koja provodi i promovira programe Europske unije i druge međunarodne programe u području znanosti, obrazovanja, osposobljavanja, i mladih.agencijamob