Planinarenje s Aktivcima

U subotu 29.10.2016. skupina naših mladih sugrađana udruženih pod nazivom “Aktivci” zaputila se na planinarenje u PD “Matija Filjak” u pratnji EVS volontera te pod budnim okom članova HPD “Zrin”.

Inicijativu su pokrenuli i organizirali Aktivci u suradnji sa EVS volonterima kroz projekt “Active under pressure” čija je svrha pozitivno utjecati na fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje mladih u Petrinji.

Da su u tome uspjeli svjedoči i činjenica da su mladi (i oni nešto stariji) propješačili čitavih 20 km. Nakon uspona održana je radionica slikanja koju je osmislio kreativni “kist” Aktivaca, Daniel Barukčić. Također, zahvaljujući jednom od iskusnijih planinara, g. Marijanu Čaraparu, imali smo prilike upoznati neke od bitnijih i češće korištenih čvorova koji se koriste prilikom uspona na zahtjevnije lokacije.

Osim toga, Marijan nas je zadivio poznavanjem povijesti lokaliteta koje smo imali prilike vidjeti, te je sve odradio poput izvrsnog turističkog vodiča.

S nama su se družili i g. Mile Marinković te gđa. Šemsa Čarapar, bez kojih bi se neki u našoj maloj i neiskusnoj grupi zasigurno i pogubili. Da nam prilikom posjeta domu bude toplo i ugodno pobrinuo se g. Miloš Crnković.

Osim sudionika projekta “Active under pressure” skupini su se pridružili i ostali EVS volonteri iz dva druga projekta, “Navigating the media current” i “Puppet theatre – a fair play” koje financira EU kroz program Erasmus+.

Projekte “Active under pressure”, “Navigating the media current” i “Puppet theatre – a fair play” financira Europska unija kroz program Erasmus+ Ključna aktivnost 1 (KA1) – obrazovna mobilnost pojedinaca; mobilnost pojedinaca u području mladih.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) javna je ustanova koja provodi i promovira programe Europske unije i druge međunarodne programe u području znanosti, obrazovanja, osposobljavanja, i mladih.