Ovaj put glasam

26. svibnja u Republici Hrvatskoj održavaju se izbori za predstavnike EU parlamenta i svi punoljetni građani EU mogu glasati. Što je uopće EU parlament te što predstavlja?

Europski parlament jedina je institucija EU koju izravno biraju građani. Na glasanju odabirete predstavnike koji će vas zastupati i štititi vaše interese u EU.

Ovlasti EU parlamenta su:

• donošenje zakonodavstva EU
  • Parlament i Vijeće EU moraju postići dogovor o godišnjem proračunu EU
  • Zastupnici u Europskom parlamentu nadziru rad institucija Europske unije, prije svega Komisije, koja je izvršno tijelo Europske unije.

ZAŠTO GLASATI? Europski izbori direktno utječu na život svih stanovnika Europske unije, vezano uz bitna pitanja poput radnih mjesta, sigurnosti, migracija i poslovanja. Svaki glas je važan i zato izađite na izbore, motivirajte obitelj, prijatelje i kolege te zajedno stvarajmo bolju budućnost.

KAKO GLASATI? U nedjelju 26. svibnja izađite na svoje biračko mjesto i zaokružite predstavnike koji najbolje predstavljaju vaše vrijednosti. Više informacija o samim izborima, pa i kako glasati u Hrvatskoj možete pronaći na službenim stranicama Europskih izbora.

Za one koji se još nisu odlučili ili ne znaju za koga glasati mogu ispuniti kratki kviz od 25 pitanja, koji će im nakon odgovora na sva pitanja, prikazati popis kandidata i postotak kojim se vaše vrijednosti i stavovi kandidata podudaraju.

2014. godine održali su se zadnji EU izbori bili su najveći transnacionalni izbori ikad održani u isto vrijeme, no samo 28% mladih osoba je glasalo. Svojim glasom pomažete odlučiti kakvu ćemo Europu izgraditi u nadolazećim godinama. Vrijeme je da mladi preuzmu zasluženu ulogu u društvu, ne kao problem već rješenje.