Otvoreni poziv EVS volonterima za službu na projektima u Skoplju, Makedoniji

Volonterski centar Skopje najavljuje poziv za EVS volonterima iz programskih zemalja na projektu zvanom VOICES, baziranom u Skoplju, Makedoniji. Trajanje službe je 9-12 mjeseci (ovisno o dogovoru s odabranim volonterima) počevši od kolovoza ili rujna 2018.

Više informacija o projektu pronađite u tekstu ispod.

Ako ste mlada osoba i željeli biste se pridružiti našem projektu ili predstavljate organizaciju zainteresiranu za suradnju na projektnom prijedlogu šaljući nam svoje volontere, molim Vas da nas kontaktirate do petka 19. siječnja 2018. na e-mail vcs_contact@yahoo.com

Magazin VOICES je online mjesečno izdanje s četiri tiskana primjerka godišnje, a izlazi na tri jezika: engleskom, te oba službena jezika u Makedoniji – Albanskom i Makedonskom. Cilj projekta je promocija i podrška aktivnog građanstva te aktivno uključivanje mladih ljudi u život njihove zajednice. Rad na magazinu pomaže kako EVS tako i lokalnim volonterima steći vještine koje su važne kako bi postali dio civilnoga društva: kritičko razmišljanje, medijska pismenost i argumentacijske vještine. Mladi tako uče kako biti aktivni građani koji prate društvene događaje i procese te znaju kako se uključiti i utjecati na rješavanje različitih pitanja.

Postoji nekoliko glavnih grupa aktivnosti u koje će volonteri biti uključeni:

– Aktivnosti planiranja i evaluacije. Sastanci s mentorima i osobljem organizacije kako bi planirali svoje zadatke, razmjenjivali ideje, planove i aktualnosti kao i nadzirali napredak projekta i reflektirali na razvoj interkulturalnog procesa učenja.

– Aktivnosti povezane s publiciranjem i distribucijom magazina: radionice s profesionalnim novinarima i kooperacija s raznim medijima, istraživanje, praćenje događaja i aktualnosti, sastanci i intervjui s mladima i ekspertima u različitim područjima, fotografiranje, uređivanje teksta, koordinacija prijevoda, izrada dizajna i objavljivanje u izdanju, slanje tekstova na blog, distribucija magazina, potraga za novim lokalnim volonterima.

– Asistencija u trenutnim projektima organizacije. Volonteri će pomagati u uredskom radu i aktivnostima koje su vezane za njihov EVS projekt. To uključuje osvježavanje sadržaja na mrežnim stranicama organizacije, pomoć u organizaciji lokalnih i internacionalnih seminara i razmjena, sudjelovanje u promociji EVS događanja te neformalnoj edukaciji i volontiranju.

– Kooperacija s lokalnom zajednicom: uključenost u druge projekte koji su organizirani od strane Volonterskog centra Skopje i lokalnih partnera. S ciljem poticanja i razmjene iskustava te primjera najbolje prakse volonteri će organizirati kreativne radionice u Dnevnom centru za djecu s ulice (djecu Rome), prema vještinama i interesima volontera. Radionice će biti implementirane jednom do dva puta tjedno. Također, volonteri će biti uključeni u organizaciju i implementiranje neformalne edukacije kroz radionice koje će se odvijati u školama u Skoplju gdje Volonterski centar Skopje ima već uhodanu suradnju. Radionice će biti temeljene na razvoju “mekih” vještina među učenicima srednjih škola.

– Planiranje i realizacija individualnih projekata. Planirali smo dosta vremena za osobne projekte, jer smo shvatili da volonteri imaju različite interese i ideje koje vjerojatno žele razviti ili aktivnosti koje žele provesti za lokalnu zajednicu. Mentori će pomoći volonterima u realizaciji njihovih individualnih projekata na način da će im osigurati kontakte potrebne za to.

– Aktivnosti učenja koje uključuju i lekcije iz jezika i sličnih vještina. Volonterski centar Skopje osigurat će treninge osnovnih tehničkih vještina koje su potrebne za uspješnu provedbu volonterskih zadataka. To može uključiti novinarske i vještine dizajna, medija i kulturološke produkcije, kao i osnove pisanja projektnih prijedloga u  Erasmus+ programu. Volonteri će pohađati i lekcije Makedonskog jezika minimalno dva puta tjedno svo vrijeme boravka u Makedoniji.

Veselimo se vašim prijavama!

VCS team

Originalnu objavu na engleskom jeziku pogledajte ovdje: https://voiceskopje.org/2018/01/10/open-call-for-evs-volunteers-on-volunteering-project-in-skopje-republic-of-macedonia/