Obilježen svjetski dan izumitelja

Svjetski dan izumitelja obilježava se 9. studenog kako bismo se prisjetili brojnih umova koji su promišljali mnogo dalje od vremena u kojemu su živjeli te da im zahvalimo na svim izumima i idejama kojima su budućim generacijama olakšali život. Proslava dana izumitelja je također poticaj novim naraštajima da njeguju duh istraživanja i stalnog propitivanja, da im on služi kao nadahnuće za stvaranje još uspješnije budućnosti.

Udruga IKS obilježila je Svjetski dan izumitelja 28. studenog u suradnji s Kaznionicom u Glini, te organizirala prigodnu radionicu. Tijekom radionice sudionici su imati priliku saznati više o poznatim hrvatskim i svjetskim izumiteljima te zaigrati zabavnu igru. Nekoliko volontera je predstavljalo poznate hrvatske izumitelje i sudionicima su davali informacije poput mjesta i godine rođenja izumitelja, broja izuma i priznanja, a sudionici su morali pogoditi koji je to izumitelj. Svi prisutni su se pokazali pravim znalcima te nisu imali poteškoća u otkrivanju koje izumitelje su volonteri predstavljali.

Udruga IKS u Kaznionici Glina provodi trogodišnji program “RE-START” kojem su glavne aktivnosti usmjerene na osnaživanje pojedinaca i povećanje zapošljivosti kroz razne edukacije i radionice. Obilježavanje Svjetskog dana izumitelja dio je aktivnosti programa „RE-START“, a aktivnosti koje nam predstoje su Međunarodni dan solidarnosti i Svjetski dan smijeha.Ovaj članak dio je vidljivosti programa “RE-START” koji financira Ministarstvo pravosuđa. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.