Novi trogodišnji program RE-START u IKSu

U četvrtak,  2. veljače 2017. godine je u Ministarstvu pravosuđa održano predstavljanje projekata/programa udruga odabranih na Natječaju za financiranje projekata/programa udruga usmjerenih pružanju potpore provođenja pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora/odgojne mjere

Uz predstavnike udruga, na predstavljanju su bili prisutni i upravitelji kaznionica, zatvora odnosno odgojnih zavoda Uprave za zatvorski sustav u kojima će se provoditi projekti i programi odabranih udruga te gospođa Vesna Lendić Kasalo iz Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatke.

U uvodnoj riječi pomoćnik ministra za zatvorski sustav Anđelo Dundić naglasio je da je Uprava za zatvorski sustav do sada već kvalitetno surađivala s udrugama, a kako će ovaj natječaj biti prilika da se ta suradnja proširi i podigne na višu razinu. Također je zahvalio svima koji su do sada bili uključeni u pripremu ovog natječaja koji je prvi natječaj takvog tipa u zatvorskom sustavu financiran iz lutrijskih sredstava.

Predstavljeno je ukupno dvadeset i devet programa i projekta udruga iz šest područja: programi tretmana sa specifičnim skupinama zatvorenika (npr. ovisnici, oboljeli od PTSP-a, počinitelji nasilnih kaznenih djela i dr.), slobodno vrijeme zatvorenika i maloljetnika, formalno i neformalno obrazovanje, postpenalni prihvat, socijalno poduzetništvo te očuvanje obiteljskih veza.

Natječaj za financiranje projekata/programa udruga usmjerenih pružanju potpore provođenja pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora/odgojne mjere bio je raspisan u rujnu 2016. godine.

Udruga IKS prijavila je trogodišnji program koji je prihvaćen za financiranje i provodit će se u Kaznionici Glina, a glavne aktivnosti programa su osnaživanje pojedinaca neformalnom edukacijom kroz računalnu obuku, radionice Kluba tražitelja posla, te lutkarske predstave namijenjene kvalitetnom provođenju vremena s obiteljima.

Veslimo se suradnji!