Noćni marš 8. mart

Feministički kolektiv fAKTIV organizirao je u srijedu Noćni marš 8. mart, prosvjedni marš koji se održava drugu godinu za redom, a ovogodišnja tema je borba za ugrožena seksualna i reproduktivna prava žena, posebno pravo na pobačaj.

Na ovogodišnjem maršu sudjelovali su volonteri i zaposlenici Udruge IKS glasno poručivši s tisućama okupljenih prosvjednika kako država i vlast nemaju pravo zadiranja u ljudsku najintimniju privatnost.

– Dočekale smo odluku Ustavnog suda, i iako bismo htjele reći da smo sretne što je zahtjev za ocjenu ustavnosti tzv. Zakona o pobačaju odbačen, preporuke Suda u ovoj političkoj klimi ostavljaju prostor za uvođenje obveznih savjetovanja prije pobačaja i ostalih mjera koje bi mogle ozbiljno narušiti ionako ugrožena seksualna i reproduktivna prava žena. Narednih nas mjeseci čeka teška borba. Noćni marš je samo prvi korak. Poručujemo: Odbijte od naših tijela i života! – stoji u proglasu aktivistkinja kolektiva fAKTIV.

Organizatorice marša su istaknule kako im je cilj braniti ugrožena prava žena te se boriti za sustav i društvo u kojemu imaju pravo na izbor ali i sve materijalne uvjete za donošenje odluka u vlastitim životima.

Ne ‘obiteljašima’ i ‘životarima’, njihovim hirovima za tzv. život. Morbidnim kampanjama kojima manipuliraju i lažu, zajedno s licemjernim premijerom. Tražimo ostavku Stiera i Ilčića – kazala je Jelena Tešija, jedna od organizatorica prosvjeda.

– Uvaljuju nam najkonzervativnije politike, koje čak nisu to nego fašističke metode za pretvaranje žena u inkubatorice obespravljene radne snage i topovskog mesa. E, nećete! No pasaran! Dosta! – poručila je Sanja Kovačević

Dan nakon noćnog marša Ladislav Ilčić dao je ostavku na mjesto posebnog savjetnika za ljudska prava potpredsjednika Vlade Davora Ive Stiera, a iz fAKTIVa poručuju: ŽENE SU POBIJEDILE!

– Nakon Noćni marš – 8. mart, na kojem su tisuće žena na ulicama hrvatskih gradova glasno poručile da ne daju svoja prava, Ilčić je dao ostavku na mjesto posebnog savjetnika za ljudska prava potpredsjednika Vlade. – prenosi fAKTIV facebook stranica.

Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelj, tzv. Istanbulska konvencija, obvezujući je dokument za države koje je ratificiraju. Zemlje potpisnice dužne su osigurati njezinu provedbu, a posebno mjere za zaštitu prava žrtava – bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Uvođenje termina roda ono je što užasava Ladislava Ilčića i njegovu kliku. Ipak, ta “rodna ideologija”, kako je nazivaju, u stvarnosti predstavlja civilizacijski doseg kojim se prvi put nasilje prema ženama definira kao rodno uvjetovano, iz čega slijede mjere zaštite i obveze država koje Konvenciju ratificiraju.

U vrijeme u kojem broj ubijenih žena raste, a nitko ne odgovara, ratifikacija Istanbulske konvencije u punom obliku je obaveza i nužnost, a ne predmet rasprave.

Iako je Ilčićeva ostavka mala pobjeda žena u ovoj zemlji, želimo iskoristiti ovu prigodu da naglasimo nedopustiva imenovanja u radnu skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije. Imenovani su, između ostalih, Ivan Prskalo iz Ordo Iuris Hrvatska i Ivan Munjin iz U ime obitelji, predstavnici udruga koje se izričito protive ratifikaciji Konvencije.

fAKTIV stoga poziva na obrazloženje kriterija izbora članova i članica Radne skupine, ali i hitno revidiranje izbora – povlačenje Ivana Prskala (Ordo Iuris Hrvatska) te Ivana Munjina (U ime obitelji) iz Radne skupine, kako bi se proces ratifikacije iznimno bitne konvencije za zaštitu prava žena mogao nastaviti. Ostajemo i pri zahtjevu kojeg smo zajedno s više tisuća ljudi glasno artikulirale u srijedu – OSTAVKA STIERA! – prenosi libela.org

Ovom prilikom pozivamo sve građanke i građane da se pridruže Udruzi IKS i drugim predstavnicima civilnoga društva u aktivnoj borbi za ljudska prava koja su svakim danom sve više narušena u Hrvatskoj.  Ako se želite pridružiti, a ne znate kako kontaktirajte nas putem naše facebook stranice www.facebook.com/UdrugaIKS ili e-maila iks@udrugaiks.hr

Zapamtite da je i ne djelovanje protiv ugroze ljudskih prava akt podržavanja trenutnoga stanja koje iz dana u dan narušava Ustavna prava građanki i građana Republike Hrvatske.

Ne djelovati je djelovanje!
Dietrich Bonhoeffer