Moje ESS volontersko iskustvo u Krugovima

Moje ime je Daniel i krajem 2019. godine odlučio sam se prijaviti na ESS projekt (Europske snage solidarnosti) u Zagrebu, točnije Udruzi Krugovi, centru za edukaciju savjetovanje i humanitarno djelovanje. Već par godina sam razmišljao o ovakvom projektu i odluka je pala na Zagreb, iako sam htio otići u neku drugu državu u Europi, no nisam pogriješio.

Puno je prednosti biti na projektu u vlastitoj državi, tako da je izvršavanje aktivnosti s projekta bilo u svakom slučaju jednostavnije. Ono što sam tijekom devet mjeseci radio, uključivalo je posjete starijima i nemoćnima, rad s djecom, organiziranje i vođenje radionica, sudjelovanje u aktivnostima koje udruga provodi i još puno toga.

Pored mene, na projektu je još sudjelovalo troje volontera, Kursat iz Turske te Nataša i Kristina iz Bosne i Hercegovine. Osim što smo radili zajedno, također smo bili i cimeri. Najbolja stvar u vezi volontiranja su nova poznanstva, tako da sam na raznim treninzima upoznao mnoštvo novih prijatelja, koji su isto tako volontirali u drugim udrugama iz Zagreba, Hrvatske ili susjednih država.

Vrijeme je zaista brzo prošlo. Možda se čini da je devet mjeseci puno, ali to zaista se ne primijeti. Kroz sve aktivnosti u udruzi, stekao sam  nove kompetencije i iskustva, kao i lijepe uspomene. Zaista svima preporučujem da se odluče na ovakav projekt, ako ne u Hrvatskoj, onda u nekoj drugoj državi. ESS projekti osiguravaju smještaj i mjesečni džeparac, tako da ste i po tom pitanju sigurni.

Jako sam sretan što sam se prijavio na ovaj projekt, ali svemu lijepom dođe kraj, no uvijek ću se rado sjećati svega što sam naučio kroz ovu godinu te nova poznanstva i prijateljstva. Mislim da bi svaka mlada osoba trebala iskusiti ovakvu vrstu volontiranja, jer moje iskustvo je bilo odlično.