Mjesec borbe protiv ovisnosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca, od 2012. godine kada je Hrvatski Sabor donio Nacionalnu strategiju suzbijanja zlouporabe droga u RH u razdoblju od 2012. do 2017. godine. Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, osobito droga te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Udruga IKS uključila se u obilježavanje ove manifestacije, te kroz provedbu programa RE-START 21. studenog organizirala radionicu u Kaznionici Glina. Tijekom radionice sudionici su imali zanimljiv i interaktivan program. Prvo su svi imali priliku provjeriti svoje znanje o ovisnostima sudjelujući u vježbi, a kasnije su tijekom prezentacije provjerili jesu li točno odgovorili na postavljena pitanja. Osim toga svi prisutni su mogli iskazati svoju kreativnu stranu i nacrtati svoj doživljaj ovisnosti, a susret je završio prikazivanjem reportaže o ovisnostima i utjecaju na društvo te raspravom o temi.

Prema rezultatima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima, Hrvatski učenici su iznad prosjeka u konzumiranju alkohola i pušenju cigareta. Ovom i sličnim aktivnostima, Udruga IKS želi upozoriti na opasnosti koje donose svi oblici ovisnosti i potaknuti sve građane na aktivan, zdrav način života.Ovaj članak dio je vidljivosti programa “RE-START” koji financira Ministarstvo pravosuđa. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.