Međunarodni dan obitelji

Međunarodni dan obitelji tradicionalno se obilježava 15. svibnja, tom prilikom Udruga IKS i Kaznionica Glina zajedno su organizirali radionicu kojom smo htjeli naglasiti da se bitna obilježja čovječanstva poput zajedništva, tolerancije i demokracije počinju izgrađivati u obitelji.

Međunarodni dan obitelji ustanovila je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine i preporučila da se od 1994. godine 15. svibnja obilježi svake godine te postane tradicijom koja je posvećena obitelji. Novom Rezolucijom, 2002. godine, Glavna skupština UN-a uputila je poziv svim državama da povodom Dana obitelji organiziraju prigodne aktivnosti. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana obitelji bila je “Obitelji i inkluzivna društva”.

Larisa Brkić, Sabina Stipanec i Antonija Kihalić održale su radionicu na kojoj su sudionici pogledali prezentaciju o važnosti obitelji, riješili kviz “Koliko znam o svom djetetu/najdražoj osobi” i imali priliku napisati pismo svojoj obitelji. Sudionicima su na kraju podijeljene i prigodne brošure, a ove aktivnosti imale su za cilj osvijestiti sudionike o njihovoj vezi s djecom i ostalim članovima obitelji te ih potaknuti na obnavljanje i njegovanje tih veza.

Radionica za Međunarodni dan obitelji dio je trogodišnjeg programa usmjerenog obrazovanju i osposobljavanju odraslih “RE-START” financiranog od strane Ministarstva pravosuđa, a iduća aktivnost stiže nam već u lipnju kada ćemo prigodno obilježiti Mjesec prava djece čiji su roditelji u zatvoru.

Ovaj članak dio je vidljivosti programa “RE-START” koji financira Ministarstvo pravosuđa. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.