Međunarodni dan nenasilja

22. listopada u Kaznionici Glina obilježen je Međunarodni dan nenasilja. Generalna skupština UN-a je 2007. ustanovila obilježavanje Međunarodnog dana nenasilja kao priliku za širenje poruke nenasilja, rezolucijom koja potvrđuje “univerzalnu važnost principa nenasilja”. Međunarodni dan nenasilja obilježava se svake godine 2. listopada, na dan rođenja Mahatme Gandhija, jednog od vođa pokreta za nezavisnost Indije i začetnika filozofije i strategije nenasilnog otpora.

Udruga IKS je u suradnji s Kaznionicom Glina održala radionicu povodom ove manifestacije. Tijekom radionice sudionici su saznali više o pokretu nenasilja, svjetski poznatim vođama koji su promovirali pokret nenasilja i poslušali snimku govora Mahatme Gandhija. Na kraju su svi zaigrali vježbu “Istina ili laž” gdje su trebali procijeniti jesu li izjave o nenasilju točne ili ne, a susret smo završili pisanjem i čitanjem poruka mira.

Udruga IKS od svojeg osnivanja prepoznaje važnost nenasilja i tolerancije u društvu te smo jako sretni što smo sudjelovali u obilježavanju ovom međunarodnog događaja. Predstavnici Udruge IKS, Matej, Larisa i Sabina vodili su radionicu i prisutnima najavili predstojeće aktivnosti koje udruga provodi u Kaznionici. Radionica za Međunarodni dan obitelji dio je trogodišnjeg programa usmjerenog obrazovanju i osposobljavanju odraslih “RE-START”.

Ovaj članak dio je vidljivosti programa “RE-START” koji financira Ministarstvo pravosuđa. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.