Međunarodna konferencija: “Neliberalne demokracije: Europa između demokracije i autokracije”

8. i 9. prosinca 2017. Kuća ljudskih prava Zagreb, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske i Centar za mirovne studije u suradnji s Human Rights Film Festivalom organiziraju međunarodnu konferenciju pod nazivom “Neliberalne demokracije: Europa između demokracije i autokracije” koja će biti održana u kinu Europa, dvorani Muller.

U sklopu međunarodne konferencije, u petak 8. 12. 2017. od 20 sati GOOD inicijativa organizira tribinu: “Je li Hrvatska mogla bolje? Politizacija obrazovanja i/ili obrazovanje kao važna javna politika?”.

Protekle dvije godine smo kroz akcije Hrvatska može bolje! vidjeli kako je obrazovanje područje zajedničkog interesa koje može mobilizirati građanke i građane i potaknuti ih na snažnije protestno sudjelovanje u procesima donošenja odluka. Istovremeno, među prosvjednim zahtjevima se isticao onaj o “struci ispred politike”.

Na tribini će se raspravljati o tome koja je uloga političkog odlučivanja, a koja je uloga struke u kreiranju obrazovne politike te koja su moguća i željena unaprjeđenja procesa odlučivanja za bolje obrazovanje. Raspravljat će se i o tome što se protestnim akcijama postiglo, a što se propustilo napraviti.

Panelisti su ugledni znanstvenici koji se bave društvenim pokretima i obrazovnom politikom, Karin Doolan i Berto Šalaj, a facilitatorice Eli Pijaca Plavšić i Martina Horvat iz GOOD inicijative koja je neposredno sudjelovala u organizaciji oba prosvjeda Hrvatska može bolje!

Fenomen neliberalnih demokracija svodi demokraciju na puko višestranačje, dok ostale temeljne komponente za pretpostavku funkcioniranja demokratskog društvenog uređenja pokušava ugušiti ili institucionalno marginalizirati. Tako npr. političke vođe tzv. neliberalnih demokracija direktno osporavaju ljudska prava vezana za slobodu okupljanja, udruživanja i izražavanja. Pod njihov udar dolaze kritičke organizacije civilnog društva, nezavisni mediji kao i nezavisno sudstvo te ostale institucije zadužene za zaštitu ljudskih prava i funkcioniranje demokracije. Ovaj fenomen bio je poznat van granica EU, ali zadnjih par godina počeo se širiti i unutar njenih granica.

Na ovoj konferenciji govorit ćemo o tome da li se neliberalne demokracije uopće mogu nazivati demokracijama, zašto nailaze na plodno tlo u istočnoeuropskim zemljama, te u konačnici – kako im se oduprijeti? Ova konferencija okupit će neke od vodećih stručnjaka po pitanju međunarodnih odnosa, zaštite ljudskih prava koji će zajedno sa aktivistima iz europskih zemalja artikulirati strategije otpora totalitarnim trendovima u Europi.
U sklopu konferencije održat će se prikazivanje filma “Undercover In The Alt-Right: My Year In Kekistan” redatelja Patrika Hermanssona” (UK) koje će biti popraćeno razgovorom s redateljem.

Prijave za konferenciju su otvorene do 28. studenog 2017. na mail protokol@kucaljudskihprava.hr

Program konferencije možete preuzeti ovdje.

FOTO: EPA/Radek Pietruszka