Konzultacije strukturiranog dijaloga

Tijekom siječnja diljem Hrvatske održavale su se konzultacije strukturiranog dijaloga za mlade. Strukturirani dijalog je standardiziran proces sudjelovanja mladih u odlučivanju, a svaki proces traje 18 mjeseci. Strukturirani dijalog omogućava mladima da iznesu svoja mišljenja i stavove o određenoj temi te predlože moguća rješenja, a donositelje političkih odluka upoznaju sa svojim problemima i potrebama.

Udruga IKS je nedavno postala dijelom mreže lokalnih koordinatora strukturiranog dijaloga u Hrvatskoj  te je ove godine po prvi puta organizirala lokalne konzultacije strukturiranog dijaloga. 25. siječnja održana je fokus grupa s mladima iz Petrinje koji su raspravljali o dvije teme ovogodišnjih konzultacija: “koje su najvažnije kompetencije koje mladi trebaju dobiti kroz obrazovanje” i “kakvim prostorima bi mladi trebali imati pristup”.

31. siječnja održana je interaktivna radionica u Industrijsko – obrtničkoj školi u Sisku gdje su mladi raspravljali o tome “što može mlade pripremiti za poslove u budućnosti” i “kako EU može podržati mlade migrante koji dolaze u zemlje EU”.

Tijekom konzultacija mladi su se pokazali kao gorljivi sugovornici i zagovarači ideja i tema koje su prethodno odabrali, a njihova mišljenja prikupila je Sabina Stipanec, lokalna koordinatorica strukturiranog dijaloga u Udruzi IKS, te ih proslijedila Mreži mladih Hrvatske koja će nacionalni izvještaj poslati na europsku razinu. Tako će mišljenja i ideje mladih iz SMŽ pronaći svoje mjesto u izvještajima s konzultacija i potencijalno postati dijelom novih odluka ili politika za mlade.

Za sve koji žele više saznati o procesu strukturiranog dijaloga pozivamo da se jave u Udrugu IKS ili pročitaju više informacija na http://eupita.eu/.

 

Projekt “INFOswitch” financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a partneri u projektu su Grad Petrinja, Udruga Zamisli, Centar za mladež Zaprešić i Udruga Impress.