Konferencija o Europskim snagama solidarnosti

Europske snage solidarnosti novi su program Europske unije za razdoblje 2018. – 2020. kojim se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu. Povodom službenog otvaranja ovog programa, Agencija za mobilnost i programe Europske unije i  Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, organizirali su svečanu konferenciju 11. prosinca u hotelu Westin.

Konferenciju je otvorila ravnateljica AMPEU mr. sc. Antonija Gladović, a nakon nje uslijedio je niz govornika: predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Milošević, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Ana Odak, pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak te voditelj predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević.

Naglašena je važnost programa i njegova uloga u razvoju volonterstva i pružanju mogućnosti učenja i usavršavanja za mlade. Na konferenciji je održan i sajam dobre prakse volontiranja u okviru EU programa „Volontiram“, gdje su sudionici imali priliku upoznati udruge i ustanove koje njeguju ideju volontiranja i rade na razvoju volonterstva u svojim zajednicama. Matej Gregec i Sabina Stipanec predstavili su Udrugu IKS na sajmu i podijelili sa sudionicima svoje znanje i iskustvo u radu sa stranim volonterima.

Osim mogućnosti za umrežavanje i dobivanje informacija o novom programu, na konferenciji su dodijeljena i priznanja Eurodeskovim multiplikatorima. Eurodesk je mreža udruga koje rade s mladima te promiču mogućnosti za mobilnost i učenje poput Erasmus+ programa ili Europskih snaga solidarnosti. Udruga IKS je uključena u rad Eurodesk mreže od 2016. godine i pojačanim naporima radi na promicanju mobilnosti i mogućnosti koje mladi mogu iskoristiti.

Za sve mlade koji žele saznati više informacija o novom programu mogu to učiniti na stranicama Europskih snaga solidarnosti ili nam se javiti u Udrugu IKS svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

Udruga IKS kao Eurodeskov multiplikator sudjeluje u radu europske Eurodesk mreže koja informira mlade o mogućnostima za mobilnost, europskim programima i natječajima. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.