Jedinstveno iskustvo u Ujedinjenom kraljevstvu

U veljači prošle godine troje mladih ljudi iz Hrvatske krenulo je na putovanje života,  na sudjelovanje u Europskoj volonterskoj službi u Gloucestershire, Ujedinjenom Kraljevstvu. Simbad Hadžić, Vedrana Harak i Martina Igrec su boravili i volontirali u organizaciji “Camphill Village Trust” koja radi s osobama s teškoćama u učenju ili razvoju te psihičkim teškoćama. Organizacija je orijentirana na pružanje podrške njihovim korisnicima u poslu, učenju i svakodnevnom životu, a njihov rad je baziran na održivoj poljoprivredi i proizvodnji rukotvorina.

Simbad je sudjelovao na kratkoročnoj službi, a Martina i Vedrana na dugoročnoj službi od 10 mjeseci. Martina je uživala raditi u prirodi i sa životinjama, a evo što nam je Vedrana rekla o svom iskustvu:

“Tijekom svoje volonterske službe obično sam radila u tkalačkim ili kreativnim radionicama. Tijekom vremena provedenog u Ujedinjenom kraljevstvu naučila sam puno toga. Kako tkati i šivati na šivaćoj mašini, izrađivala sam torbe i naučila kako napraviti košare različitih veličina i oblika. Izrađivala sam različite kreativne radove, narukvice, privjeske za ključeve, podmetače za čaše, broševe… Divno sam se provela s ostalim ljudima u timu. Sudjelovali smo na festivalima i imali logorsku vatru povodom St Johns festivala.                                                                                  

Usvojila sam puno znanja o ljudima s teškoćama u učenju, oni su stvarno odlični i inspirirali su me. Jako sam zahvalna što sam imala priliku volontirati u toj organizaciji.” Vedrana Harak

Naši volonteri su imali sve troškove osigurane kroz Erasmus+ program, najveći program Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta za razdoblje 2014. ̶ 2020. Ovaj program omogućuje mladima mobilnost u svrhu učenja, gdje mladi sudjeluju na raznim projektima mobilnosti kako bi stekli nova znanja i vještine te pomogli zajednici u koju dolaze.

Za sve zainteresirane za sudjelovanje na projektima međunarodnog volontiranja i mobilnosti, dostupni smo za sva pitanja i savjete u Udruzi IKS. Posjetite nas i saznajte koje vas prilike čekaju kroz Eramus+ i novi program Europske unije – Europske snage solidarnosti.