iDebate u Mariboru

Dana 23.03.2018. godine, Udruga IKS je sudjelovala na međunarodnom događaju kao partner na međunarodnom projektu „Debatiram, dakle učim 2017. – 2019.“ sufinanciranog od strane Europske unije u okviru programa Europa za građane. Uz djelatnike i volonterku Udruge IKS, na događaju su sudjelovali i dva studenta iz Siska kao predstavnici Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagreba; nositelji projekta Student Plus iz Temišvara, Rumunjska (http://www.studentplus.ro/idebate-i-debate-therefore-i-learn/) kao i ostali partneri  na projektu: Evropska generacija – Zrenjanin, Srbija; PEST MEGYE ONKORMANYZATA – Budapest, Hungary (http://www.pestmegye.hu/) i Associazione eurokom – Gerace, Italija (http://www.eurokomonline.eu/).

Aktivnost u Mariboru bila je organizirana od strane partnera na projektu, Zavod PIP – Pravni in informacijski center Maribor, Slovenija (http://zavodpip.si/), na temu „Digitalno aktivno građanstvo – suvremeno građansko sudjelovanje“. Gosti na aktivnosti bili su Tanja Fajon, Slovenska predstavnica Europskog parlamenta i dr. Benjamin Lesjak, docent na Fakultetu za menadžment Sveučilišta u Primorskoj, stručnjak za sigurnu i odgovornu uporabu interneta.

Sudionici aktivnosti razgovarali su o Internet trgovinama, zemljopisnim ograničenjima, utjecaju roaminga te o sigurnosti „on-line“ kupovine.

Uzimajući u obzir sve veću zabrinutost Europljana o sigurnosti na internetu, samo 12% korisnika Interneta osjeća se sigurnima kada se radi o on-line transakcijama, razgovaralo se i o lažnim vijestima, dezinformacijama, manipulativnim videima i fotografijama te njihovom utjecaju na mišljenje građana. Kako bi građanima pružili jasniju sliku i borili se protiv širenja dezinformacija, nedavno je Europska Komisija na svoju web stranicu postavila „javno savjetovanje“ https://ec.europa.eu/info/consultations_en.

Razgovaralo se i o aktivnom građanstvu i uključivom digitalnom društvu gdje je mlađa generacija savladala digitalne vještine dok je starija generacija ostavljena po strani i tako je socijalno isključena.

Na samom kraju događaja, sudionici su podijeljeni u grupe u kojima su obrađivali temu utjecaja interneta na stvaranje mišljenja i kako kritički pristupiti određenim sadržajima u digitalnoj poplavi.

Link na video: https://www.youtube.com/watch?v=tgCbzP5i86k

Link na fotografije: https://i-debate.eu/media-si/

Detaljnije o projektu „Debatiram, dakle učim 2017. – 2019.“: https://i-debate.eu/; http://udrugaiks.hr/idebate-debatiram-dakle-ucim-2017-2019/