Himna volontera s Banovine

Sigurno se pitate o kakvoj se to pjesmi radi i zašto smo je nazvali himna volontera? A i dolazi s Banovine?

Stihovima koji ju čine ispričana je priča malog čovjeka velikog srca i dobre volje da pomaže drugima, malog – velikog volontera, učenika osnovne škole u Gori inspiriranog da svoje viđenje vrijednosti volontera podijeli sa svima nama. Učinio je to na tako jedinstven način čija iskrenost i čistoća srca ne ostavljaju drugi izbor osim da je sa zahvalnošću i divljenjem nazovemo himna volontera!

Stihove koje je Marko zapisao trebali bismo dobro zapamtiti i ponavljati ih svaki dan, glasno, da nam ne dopuste zaboraviti koje su naše iskonske vrijednosti kao humanih bića. Glasno, da se čuju nadaleko i potiču da budemo i ostanemo osobe dobrih namjera, čistih i srca otvorenih kao što su dječja.

Markovi stihovi su odraz njegovog doživljaja volontera koje je susreo kroz različite aktivnosti u svojoj školi u Gori kroz lutkarske predstave na temu volonterstva, radionice namijenjene učenicima i volonterske akcije u kojima je i sam sudjelovao. Njegov doživljaj volontera iz priča  pričanih na engleskom, španjolskom, njemačkom, portugalskom, makedonskom, bosanskom i mnogim drugim, njemu nerazumljivim jezicima za koje mu nije trebao prijevod, shvatio i proživio sve što je pretočio u stihove i dijeli ih s nama. Čovjek samo srcem dobro vidi, vrijedno je očima nevidljivo, rečeno je odavno, a Marko je to pjesmom potvrdio.

Kako bismo stihove zaista dobro pamtili i ponavljali, napisani stihovi pretočeni su u pjesmu koju ćemo svi često pjevati. Draga učiteljica iz OŠ Gora Maja Ostojić uglazbila je ove krasne stihove, a Petrinjski radio omogućio da se sve ovjekovječi snimkom.

Himna volontera će se pjevati i slušati puno puta i ostati u sjećanjima mnogobrojnih volontera čija su srca velika kao i srce Marka Marčelje, učenika OŠ Gora koji je stihove napisao.

Imate li i vi veliko srce? Zapjevajte himnu volontera s Markom i s nama:Himna volontera s Banovine

Himna volontera nastala je  u okviru aktivnosti EU projekta “Moja škola-zajednica sa srcem”, čiji nositelj je Udruga IKS, a partneri  osnovne škole s Banovine (OŠ Ivan Goran Kovačić Gora i PŠ Nebojan, OŠ Glina, I. OŠ Petrinja – PŠ Hrastovica, OŠ Jabukovac, OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, OŠ Sunja, OŠ Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica) i Volonterski centar Zagreb.

Projekt „Moja škola – zajednica sa srcem“ sufinanciran je od Europske unije kroz Europski socijalni fond u iznosu od 1.019.256,56 kuna (85%) te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 179.868,81 kuna (15%).

Ukupna vrijednost projekta je 1.199.125,37 kuna. Nositelj projekta je Udruga IKS.
Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost udruge IKS.