EVS volonteri predstavili svoje zemlje na Multikulturalnoj večeri

5. siječnja 2019. u Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja EVS volonteri Udruge IKS organizirali multikulturalnu večer,cijeli program eventa osmislili su stranci koji su u Petrinji na Europskoj volonterskoj službi. Volonteri su u projektu “Istraživanje i otkrivanje potencijala mladih kroz volonterstvo” koji je sufinanciran od strane Europske unije kroz program Erasmus+, Ključna aktivnost 1 mobilnost mladih.

Svoje zemlje su predstavili kroz zanimljive prezentacije, fotografije i pjesme.Nakon što su upoznali građane sa  novim i  možda nepoznatim činjenicama o mjestima od kud dolaze  građani su  mogli  okusiti gastronomiju stranih država te se upoznati s običajima,tradicijom i kulturom.Uz zanimljive prezentacije i gastro punudu, volonteri su pripremili i mali kviz znanja u koji su uključili i građane koji su došli podržati ovaj događaj.

Christine Helle i Merlinda Einevoll iz Bergena  su se također pridružile iz projekta “EVS 4 inclusion” partnera udruge IKS iz Norveške “Hordaland County Council HCC”. Svoju zemlju su na „Multikulturalnoj večeri“ predstavile kroz zanimljivu prezentaciju i video spotom norveškog glazbenika, DJ-a Kygoa.
Za stolom norvežanki Christine i Merlinde, mogli smo probati losos, smeđi sir te se zasladiti finom mliječnom čokoladom.

Izvore fotografije:Portal 53

Francuski stol  koji su predstavljali Lea Caïd, Vickie da Silva Dias de Andrade  i Justin Roche također su predstavili svoju zemlju zanimljivom prezentacijom, a onda i stolom prepunim francuskog „quiche lorrainea“  i palačinki ili na francuskom “crepes”.

Izvor fotografije: Portal 53

Szabolcs Subert i Balaz Fejes  prezentacijiom, video projekcijom o Budimpešti, mađarskim plesovima, kulturi i hrani te gastro pundom predstavili su svoju zemlju.

Martin Tasevski i Stefan Karadžovski  iz Makedonije, napravili su ajvar po kojem je njegova zemlja poznata. Uz dobar ajvar, na njegovom su se stolu našli i „proja“, „šopska salata“, sir i naravno „gravče na tavče“.

Uz duhovitu prezentaciju o svojoj zemlji, Noemi Orioli i Celeste Romano talijanske volonterke pripremile su tjesteninu – talijansku „pastu“ i  tradicionalni milanski „panettone“, slatki kruh sa suhim voćem koji se u Italiji priprema za Božić i Novu godinu.

Na portuglaskom stolu našla se između ostalog i „serradura“ riječ je o desertu, pudingu s izmrvljenim keksima koje je volonterka Sofia Silva s zadovoljstvom napravila i predstavila svoju kulturu.

Na stolu Bosne i Hercegovine, mogli smo se zasladiti hurmašicama i rahatlukom, uz kojeg naravno ide i gutljaj kave a predstavili su ga simpatični dečki iz Brčkog Denis Fazlović i Muamer Jašarević.

Veseloj atmosferi pridonjeli su Antonija Kihalić kao vokal, Matej Smiljanić na  kahonu  i Saša Tadić na gitari koji su u sastavu benda Digville zabavili i opet rasplesali sve pristune.

Izvor slike:portal 53

agencija-mobilnost-logo

The Agency for mobility and EU programmes is the contracting authority and support for Erasmus+ projects in Croatia. Agencija za mobilnost i programe EU je ugovorno tijelo i podrška projekata Erasmus+ u Hrvatskoj.

logo-erasmusplus-700

Views expressed in this article are the sole responsibility of Association IKS and the European Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Udruge IKS i Europska komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.