EVS volonteri predstavili svoje zemlje na Multikulturalnoj večeri

5. siječnja 2019. u Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja EVS volonteri Udruge IKS organizirali multikulturalnu večer,cijeli program eventa osmislili su stranci koji su u Petrinji na Europskoj volonterskoj službi. Svoje zemlje su predstavili kroz zanimljive prezentacije, fotografije i pjesme.Nakon što su upoznali građane sa  novim i  možda nepoznatim činjenicama o mjestima od kud dolaze  građani su  mogli  okusiti gastronomiju stranih država te se upoznati s običajima,tradicijom i kulturom.Uz zanimljive prezentacije i gastro punudu, volonteri su pripremili i mali kviz znanja u koji su uključili i građane koji su došli podržati ovaj događaj.

Christine Helle i Merlinda Einevoll iz Bergena  svoju zemlju su na „Multikulturalnoj večeri“ predstavile kroz zanimljivu prezentaciju i video spotom norveškog glazbenika, DJ-a Kygoa.
Za stolom norvežanki Christine i Merlinde, mogli smo probati losos, smeđi sir te se zasladiti finom mliječnom čokoladom.
Izvore fotografije:Portal 53

Francuski stol  koji su predstavljali Lea Caïd, Vickie da Silva Dias de Andrade  i Justin Roche također su predstavili svoju zemlju zanimljivom prezentacijom, a onda i stolom prepunim francuskog „quiche lorrainea“  i palačinki ili na francuskom “crepes”.

Izvor fotografije: Portal 53

Szabolcs Subert i Balaz Fejes  prezentacijiom, video projekcijom o Budimpešti, mađarskim plesovima, kulturi i hrani te gastro pundom predstavili su svoju zemlju.

Martin Tasevski i Stefan Karadžovski  iz Makedonije, napravili su ajvar po kojem je njegova zemlja poznata. Uz dobar ajvar, na njegovom su se stolu našli i „proja“, „šopska salata“, sir i naravno „gravče na tavče“.

Uz duhovitu prezentaciju o svojoj zemlji, Noemi Orioli i Celeste Romano talijanske volonterke pripremile su tjesteninu – talijansku „pastu“ i  tradicionalni milanski „panettone“, slatki kruh sa suhim voćem koji se u Italiji priprema za Božić i Novu godinu.

Na portuglaskom stolu našla se između ostalog i „serradura“ riječ je o desertu, pudingu s izmrvljenim keksima koje je volonterka Sofia Silva s zadovoljstvom napravila i predstavila svoju kulturu.

Na stolu Bosne i Hercegovine, mogli smo se zasladiti hurmašicama i rahatlukom, uz kojeg naravno ide i gutljaj kave a predstavili su ga simpatični dečki iz Brčkog Denis Fazlović i Muamer Jašarević.

Veseloj atmosferi pridonjeli su Antonija Kihalić kao vokal, Matej Smiljanić na  kahonu  i Saša Tadić na gitari koji su u sastavu benda Digville zabavili i opet rasplesali sve pristune.
Izvor slike:portal 53

agencija-mobilnost-logologo-erasmusplus-700