EVS nasuprot Europskih snaga solidarnosti

Dragi kolege, partneri i prijatelji,

Svi mi radimo na razvoju Europske Volonterske Službe (EVS), jednog od najuspješnijih programa u promicanju mobilnosti u svrhe obrazovanja mladih u Europi i šire.

Godinama su specifične uloge i prepoznata kvaliteta EVS-a bili bazirani na tročlanom partnerstvu između organizacije pošiljatelja, volontera koji sudjeluje i organizacije domaćina (te ponekad i koordinacijske organizacije, ako za to postoji potreba).

Europska komisija želi implementirati novi program s početkom 2018. nazvan Europske snage solidarnosti.

Ako je ova mjera dizajnirana kako bi povećala vidljivost aktivnosti i program volonterstva, te da bi pojednostavila i učvrstila te vrijednosti, onda ona uključuje i puno sumnji koje treba prethodno razmotriti.

Uistinu, kako stvari sada stoje, rad Komisije i komunikacija s Europskim parlamentom pokazuje da je vrlo visok rizik od isključivanja organizacije pošiljatelja i koordinacijske organizacije iz procesa mobilnosti volontera.

Kreiranje posebnoga portala cilja na stavljanje mladih kandidata u izravan kontakt s njihovim misijama.

Koncept je to platforme koja cilja ka izravnom kontaktu kandidata za mobilnost i organizacije domaćina.

Ovaj sustav može funkcionirati za neke mlade ljude, ali je isto tako i sustav koji de facto isključuje mlade s manje mogućnosti i NEET (koji nisu u sustavu obrazovanja ili treninga i koji su nezaposleni) mlade. Ovo je besmislica ako uzmemo u obzir da je utvrđeni prioritet pristup mladima s manje mogućnosti i NEET mladih, na kojemu sada svi radimo u tom smislu i prema istraživanju Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) na temu uključivanja NEET mladih.

Uloga organizacije pošiljatelja i koordinatorske organizacije su ključne i temeljne za EVS obzirom da pružaju mogućnost sudjelovanja svima. Naš rad garancija je kvalitete i vidljivosti EVS projekata, naš rad čini Europu vidljivijom i opipljivijom na dnevnoj bazi stotinama mladih svake godine, tisućama proteklih 20 godina.

EVS uistinu doprinosi kreiranju Europske kulture i inkluzivnog Europskog građanstva.

Uloga organizacija pošiljatelja i domaćina ne bi trebala biti podcijenjena: pomoć u definiranju mobilnosti na projektu, podrška u pisanju životopisa, identifikacija projekata domaćina, podrška tijekom faze odabira, interkulturalni trening, logistička podrška, financijska pomoć, ispunjavanje prijavnih obrazaca, neprestano mentorstvo, podrška nakon projekta, vrednovanje stečenih vještina, promocija programa na lokalnoj razini (…) samo su neke od misija koje smo ostvarili i koje, u ovom novom kontekstu izgleda da nisu razmotrene.

Svrha ovog informativnog pisma je kako bismo čuli i vaše viđenje ove teme, a tada ćemo podijeliti naša očekivanja s onima koji mogu djelovati, posebice članovima Europskog parlamenta.

Molimo vas da ispunite kratak i anoniman upitnik usmjeren prikupljanju ovih elemenata prema svim organizacijama uključenima u Hrvatskoj s jedne, te našim/vašim Europskim partnerima s druge strane.

Ukoliko želite, dobit ćete rezultate ovih anketnih upitnika, a oni će također biti u širokom opticaju među članovima Europskog parlamenta.

Poveznica za Engleski anketni upitnik je ovdje. Pozivamo vas da i vi svojim partnerima što ranije pošaljete ovaj upitnik kako bismo što prije završili proces prikupljanja mišljenja.

Europske institucije trenutno rade na novim regulativama za 2018., a to znači da će za nekoliko tjedana već biti prekasno.

Saznajte više o ovoj temi

Članovi LE.MO.N. mreže.

Članak na engleskom jeziku možete pronaći na web stranicama LE.MO.N. mreže čiji je Udruga IKS član.