Europski tjedan mladih

Tijekom cijelog tjedna od 29. travnja do 5. svibnja 2019. godine, obilježava se Europski tjedan mladih. Države koje sudjeluju u Erasmus+ programu u suradnji s Eurodesk informacijskom mrežom, organiziraju brojne događaje kako bi obilježili tjedan mladih. Trenutno su planirana 843 događaja u čak 34 zemlje, a na europskoj karti možete pronaći aktivnosti u vašoj blizini.

Tema ovogodišnjeg Tjedna mladih je “Demokracija i ja” i cilj je motivirati mlade da se uključe u donošenje odluka i sudjelovanje u demokratskim procesima, uoči predstojećih izbora za Europski parlament.

Europski izbori se održavaju od 23. do 26. svibnja, a svi punoljetni građani EU-a imaju priliku odabrati svoje zastupnike u Europskom parlamentu . Svojim glasom pomažete odlučiti kakvu ćemo Europu izgraditi u nadolazećim godinama.

ZAŠTO GLASATI? Europski izbori direktno utječu na život svih stanovnika Europske unije, vezano uz bitna pitanja poput radnih mjesta, sigurnosti, migracija i poslovanja. Svaki glas je važan i zato izađite na izbore, motivirajte obitelj, prijatelje i kolege te zajedno stvarajmo bolju budućnost.

KAKO GLASATI? Više informacija o samim izborima, pa i kako glasati u Hrvatskoj možete pronaći na službenim stranicama Europskih izbora.

Osim fokusa na demokraciju i izbore, tijekom ovog tjedna će se promovirati brojne prilike za mlade poput Discover EU, Europskih snaga solidarnosti, aktivnog građanstva i prilika za sudjelovanjem mladih u lokalnoj zajednici.

Za koordinaciju i organizaciju ovih aktivnosti zaslužne su nacionalne agencije za provedbu programa Erasmus+, u Hrvatskoj je to Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s informacijskom mrežom za mlade Eurodesk.Udruga IKS kao Eurodeskov multiplikator sudjeluje u radu europske Eurodesk mreže koja informira mlade o mogućnostima za mobilnost, europskim programima i natječajima. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.