Europski tjedan mladih i Dan Europe

Udruga IKS od prošle godine je dio mreže Eurodesk multiplikatora, informacijskog servisa Europske komisije koji mladima pruža informacije o mogućnostima mobilnosti u Europi i šire te ih potiče da postanu aktivni građani.

 

Na inicijativu Eurodeska obilježavamo i Europski tjedan mladih od 1. do 7. svibnja, a teme su 30. godišnjica Erasmus+ programa i promicanje Europskih snaga solidarnosti.

Udruga IKS je povodom toga održala buvljak pod nazivom „Sreća je dijeliti“ 4. svibnja od 12:00 do 14:00 sati, za korisnike pučke kuhinje. U dvorištu Udruge IKS koje dijeli s prostorom pučke kuhinje, EVS i lokalni volonteri te djelatnici Udruge IKS postavili su štand sa second hand odjećom, higijenskim potrepštinama i promotivnim materijalima. Korisnici su se mogli poslužiti svim stvarima na štandu i dobiti korisne informacije koje smo im nudili, a volonteri su dijelili letke i širili poruke tolerancije i solidarnosti.

 

Kao završni dio Europskog tjedna mladih proslavili smo Dan Europe 9. svibnja na trgu Europe u Zagrebu. U organizaciji nacionalnog Eurodesk centra, Agencije za mobilnost  i programe EU okupili su se multiplikatori iz Hrvatske kako bi zajedničkim snagama mladima približili važne pojmove poput strukturiranog dijaloga, Europske volonterske službe i razmjena mladih. Mladi su imali priliku osvojiti oko 700 nagrada, a zadatak je bio jednostavan. Svi koji su htjeli sudjelovati dobili bi „putovnicu s pečatima“ i morali bi posjetiti svaki štand na kojem bi točno riješili nekakav zadatak povezan s predstavljanim temama i dobili pečat.

Obilježavanje Dana Europe uz veliki broj mladih, posjetio je i predsjednik Vlade RH g. Plenković koji je posjetio štandove i popričao s predstavnicima civilnoga društva. Na kraju dana mlade su zabavljali bendovi Singmark i Detour.

 

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) javna je ustanova koja provodi i promovira programe Europske unije i druge međunarodne programe u području znanosti, obrazovanja, osposobljavanja, i mladih.