Europski dan jezika

Europa je bogata jezicima – postoji preko 200 europskih jezika, a najmanje polovica svjetskog stanovništva govori dva ili više jezika. Poznavanje stranih jezika i kultura je važan resurs koji treba koristiti i njegovati.

Upravo s ciljem upoznavanja javnosti s važnosti učenja jezika i promicanja bogate jezične i kulturne raznolikosti Europe, Vijeće Europe proglasilo je Europski dan jezika koji se slavi 26. rujna svake godine. Udruga IKS se pridružila brojnim organizacijama koje su obilježile ovu prigodu raznim aktivnostima, i u suradnji s Kaznionicom Glina, 02. listopada održala radionicu za zatvorenike.

O samom interesu za strane jezike najbolje govori brojka sudionika, preko 30 osoba okupilo se da čuje nešto više o samoj manifestaciji i vježba govorne vještine, a radionicu su vodile Estela, Larisa, Nadja i Sabina, djelatnice Udruge IKS. Sudionici su imali priliku čuti zanimljive činjenice o stranim jezicima, poput one da na svijetu postoji između 6 i 7 tisuća jezika, saznati što su to palindromi i zaigrati kviz. Na kraju je održana “razgovaraonica” gdje su prisutni mogli odabrati tri točke gdje se razgovaralo na njemačkom, engleskom i hrvatskom znakovnom jeziku. Nakon određenog vremena sudionici su se rotirali te su svi mogli komunicirati na sva tri ponuđena jezika ili barem naučiti osnovne fraze i izraze.

Obilježavanje Europskog dana jezika dio je trogodišnjeg programa usmjerenog obrazovanju i osposobljavanju odraslih “RE-START” financiranog od strane Ministarstva pravosuđa, a cilj same aktivnosti bio je motivirati sudionike da vježbaju komunikacijske vještine i potaknuti ih na učenje jezika.Ovaj članak dio je vidljivosti programa “RE-START” koji financira Ministarstvo pravosuđa. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge IKS.