Eurodesk izložba mobilnosti

Udruga IKS i Info centar za mlade Petrinja 22. ožujka posjetio je Metalurški fakultet u Sisku i organizirao „Eurodesk izložbu mobilnosti“ za studente. Izložbu studenti mogu pogledati od 20. do 24.  ožujka 2017, a u srijedu 22. ožujka nastavno osoblje i studenti su imali priliku družiti se s našim stranim EVS volonterima i djelatnicima Info centra. Studenti su postavljali pitanja vezana za različite vrste mobilnosti koje financira Europska unija kroz programe za mlade uključujući i program Erasmus+, a EVS volonteri Amrei, Darta, Alina i Deniz te djelatnice Info centra Larisa i Sabina su odgovarali na upite.

Udruga IKS postala je dijelom mreže multiplikatora Eurodeska 2016. godine te s pojačanim naporom informira mlade o prilikama za mobilnost. Izložba mobilnosti organizirana je uz podršku Eurodeska i Agencije za mobilnost i programe u EU, a cilj nam je informirati mlade o brojnim mogućnostima za rad, studiranje ili volontiranje u inozemstvu.

„Zahvalni smo Udruzi IKS na pruženoj prilici za suradnju te što se ova „Eurodesk izložba mobilnosti“ održala upravo na Metalurškom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Smatram da mlade ljude treba potaknuti na uključivanje u Erasmus+ programe mobilnosti, kako bi stekli nova iskustva i praktična znanja. Na Metalurškom fakultetu svake akademske godine nekoliko naših studenata odlazi u inozemstvo i upisuju jedan semestar na studijima metalurgije u okviru Erasmus+ studijskog boravka. Osim odlazne mobilnosti, ove godine smo imali ostvarenu i dolaznu mobilnost u zimskom semestru. Dva studenta iz Crne Gore i dva studenta iz Poljske uspješno su položilo ispite iz svih upisanih kolegija. Studenti su upoznati s programom mobilnosti u svezi sa studijskim boravkom, ali ova današnja izložba i razgovor s volonterima Udruge IKS omogućila je studentima da dobiju uvid i u druge oblike mobilnosti koje mogu koristiti. Upravo potaknuti svim aktivnostima koje provodi Udruga IKS, izuzetno nam je zadovoljstvo surađivati kroz razne oblike međunarodne suradnje, a naročito one koji uključuju mladu populaciju i studente.“  Dekan Metalurškog fakulteta: prof. dr. sc. Ladislav Lazić.

Projekt „INFOrmiraj se“ financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a partneri u projektu su

Grad Petrinja, Udruga Zamisli, PRONI centar za socijalno podučavanje i Udruga Impress.

Udruga IKS kao Eurodeskov multiplikator sudjeluje u radu europske Eurodesk mreže koja informira mlade o mogućnostima za mobilnost, europskim programima i natječajima.