Edukacija organizatora volontiranja o menadžmentu volontera ”Na valovima volonterstva” – I. modul

U sklopu projekta “Na valovima volonterstva – infrastruktura za snažne i povezane zajednice” održali smo prvu aktivnost u Sisačko-moslavačkoj županiji za jačanje kapaciteta organizatora volontiranja.

Cilj projekta je kapacitiranje volonterskih centara i organizatora volontiranja iz područja socijalne skrbi, zdravstva, te odgoja i obrazovanja iz središnje Hrvatske.

Dana 3. i 4. svibnja u prostorijama Udruge IKS u Petrinji održan je prvi dvodnevni modul edukacije o menadžmentu volontera za organizatore volontiranja. Organizatore volontiranja predstavljaju udruge ili ustanove koje koriste usluge volontera kako bi poboljšali rad ili usluge za svoje korisnike.

Na edukaciji je sudjelovalo 24 zaposlenika udruga i ustanova uglavnom iz Sisačko-moslavačke županije a imali smo goste i iz Zagreba, Virovitice, Pakraca, Lipika i Grubišnog polja.

Edukacija se provodi u sklopu projekta “Na valovima volonterstva – infrastruktura za snažne i povezane zajednice” koji provodi Volonterski centar Zagreb u partnerstvu s Udrugom IKS, Mrežom udruga Zagor, Agencijom lokalne demokracije Sisak, Domom za starije i nemoćne osobe Centar, ACT Grupom i Hrvatskim centrom za razvoj volonterstva.

Tijekom edukacije sudionici su učili o osnovama volonterstva, strukturi i ulogama unutar procesa, kako kreirati volonterski program, kako primjeniti standard kvalitete u volonterstvu. Osim toga sudionici su se uspjeli povezati na osobnoj razini a kulminaciju očekujemo za manje od 2 tjedna na drugom modulu. Edukaciju su vodili koordinatori lokalnih volonterskih centara Petrinja i Sisak, Borisz Negeli i Martina Jambrović uz superviziju voditeljice projekta Jele Prgić Zrike.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.