Dobro upravljanje No.1.

DOBRO UPRAVLJANJE

ILI “MATE ŠTAŠ IST SUTRA I DIŠ SPAVAT PRIKSUTRA”

 

 

MATE NEMA KUĆU VIŠE

 

Mate i dalje živi u svojoj kući, ali ona nije baš njegova, a Živi zid se ispred skuplja već danima, jer Mate je kuću izgubio na Švicarcu. Preuređivao je kuću, a trebalo je te godine otići i na more, pa je uzeo kredit. No nije izgubio samo kuću, izgubio je i komad razuma.

E pa sad, kako je sve to krenulo?

 

DOBAR RIZIK, ILI RAZLIKA IZMEĐU DVIJE KUĆE – I NIJEDNE

Mate je radio u drvno-prerađivačkoj industriji, imao je prosječnu hrvatsku plaću, malo i više – živilo se dobro, radila je i žena.

Međutim, drvno-prerađivačka industrija je, kao i i sve ostalo, otišla kvragu, a Mate se već bio rastegao i na kreditnoj kartici, na prvoj, drugoj, i trećoj, uzeo je novi auto, razmišljao i o boljem frižideru.

A onda, onda je izgubio posao. I on – i žena.

Slijetanje je završilo ispod granice siromaštva, HZZ je malo pomogao, kasnije i CZSS, ali Švicarac ih je dotukao.

Mate se propio, a žena ga je ostavila, uzela djecu, i to je to.

Mate je jučer kupio efikasniji frižider, iako je struja već nekoliko dana isključena, a sutra ga vjerojatno čeka deložacija.

 

Iz gore navedenog možemo dovesti u pitanje Matinu financijsku pismenost, postojanje poduzetničkog duha, i uopće prepoznavanje i poznavanje osnovnih rizika. Pridodajte ovome i problematiku loše prereguliranog hrvatskog gospodarstva i jasno vam je da nema puno Mata kojima je u RH lako.

Nedostatak financijske pismenosti se vidi u ovisnosti o samo jednom izvoru prihoda (bila to plaća, HZZ, ili socijalno), rastezanju kreditnih kartica (obično znak loše potrošnje i neplaniranja), i u konačnici uzimanja kredita u Švicarcima za preuređivanje kuće i ljetovanja (samo troškovi, a ne investicije). Doduše, za napomenuti je da Matu stvarno nikada nitko o ovim problemima nije upozorio, a pogotovo ne o Švicarcu.

 

sl2_turizam_bankar[1]

Nedostatak poduzetničkog duha očituje se u percipiranoj bezizlaznosti situacije, popraćenoj alkoholizmom, a zapravo se situacija mogla popraviti – preobrazovanjem, premještajem u neki drugi grad ili odlaskom u inozemstvo.

Nepoznavanje i neprilagodba osnovnim rizicima vidljiva je u tome što Mate nije znao koliko je drvno-prerađivačka industrija na klimavim nogama, te da mu je jedini izvor prihoda upravo vezan za te – klimave noge, jer da jest – bio bi se pripremio za nadolazeću situaciju.

 

NA ŠTO SE ODNOSI SERIJA ČLANAKA?

Izbjegavanje ponašanja Mate i preuzimanje boljih ponašanja je ono što ćemo u seriji ovih članaka obrađivati, kroz prizmu pojedinca, ali većinom na razini grada, županije i države, koji su zapravo racionalni koliko i Mate.

Zanima nas koliko dobro se preuzimaju rizici i koliko su ljudi svjesni najbitnijih stvari – npr. koliko je Mate bio svjestan drvno-prerađivačke industrije.

I koji su izlazi iz tih situacija, ukoliko ih uopće ima?

 

sl3_misonje_u_labirintu[1]

 

Priču nastavljamo slijedeći četvrtak sa člankom – o gospodarskim i socijalnim prilikama u Petrinji!


Naslovna fotografija: Discovery channel, Mythbusters