Dani strukturiranog dijaloga u Zagrebu

U organizaciji Mreže mladih Hrvatske, tijekom 18. i 19. rujna održani su Dani strukturiranog dijaloga na kojoj su sudjelovale i zaposlenice Udruge IKS, Estela Toporan i Sabina Stipanec. Ovo dvodnevno događanje otvoreno je konferencijom „Što omogućiti mladima da budu spremni za život i društvo“ koja je okupila više od 70 sudionika, predstavnika udruga mladih i za mlade, predstavnika lokalne samouprave savjeta mladih te obrazovnih ustanova.

Tijekom konferencije sudionici su imali priliku čuti nešto više o 5. ciklusu strukturiranog dijaloga u Hrvatskoj te se upoznati  s istraživačkim izvještajem Marka Kovačića o implementaciji preporuka. Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a kako bi se usvojene preporuke poboljšale, jedan dio konferencije organiziran je u rad u grupama koje su osmislile zaključke i savjete za poboljšanje.

Na drugom danu predstavljen je sajam „Zavrti za lokalnu promjenu“, primjera dobrih praksi u provedbi projekata strukturiranog dijaloga. Na sajmu je održana panel rasprava, predavanje o mogućnostima financiranja projekata kroz Ključnu aktivnost 3 Erasmus+ programa.

Strukturirani dijalog s mladima proces je koji putem konzultacija između donositelja odluka i mladih osigurava da mišljenja i preporuke mladih budu jedan od ključnih doprinosa u donošenju odluka i oblikovanja politika za mlade. To je alat koji mladima daje moć sudjelovanja na vrlo jednostavan i pristupačan način. Udruga IKS provodi konzultacije strukturiranog dijaloga i dio je mreže lokalnih koordinatora strukturiranog dijaloga.

Rezultat konzultacija strukturiranog dijaloga 2017/2018 godine je 11 usvojenih ciljeva za mlade koji predstavljaju mišljenja mladih iz cijele Europe.