Community Animators Backpack – projekt u Poljskoj

Ovaj tjedan je započeo Trening u projektu “Ruksak za animatore u zajednici – stvaranje alata za razvoj zajednice” (Community Animators Backpack – Developing Tools for Community Development). Nositelji projekta su poljska organizacija Fundacja Centrum Aktywności  Twórczej (Centre for Creative Activity) LESZNO, naši partneri u Europskoj mreži LE.MO.N. za učenje, mobilnost i razvoj mladih. Osim partnera udruge IKS u projektu sudjeluju predstavnici dodatnih 12 organizacija iz Hrvatske, Ujedinjenog Kraljevstva, Mađarske, Rumunjske, Italije, Grčke, Belgije, Francuske i Bugarske. Cilj projekta je podrška osobama koje rade s mladima u usvajanju vještina i stvaranju alata s kojima mogu na kreativan i zabavan način aktivirati mlade ljude oko određene teme.

Predstavnice udruge IKS na međunarodnom treningu su: Marijana Milas, profesorica likovne umjetnosti, Gimnazija Sisak i Ljiljana Lekanić-Kljaić, profesorica povijesti umjetnosti i komparativne književnosti, Srednja škola Petrinja.

Tijekom treninga koji se temelji na praktičnom radu, sudionici će dobiti opći ‘ruksak’ s alatima za animaciju i praktično primijeniti novo usvojene vještine kroz različite vježbe te podijeliti svoja iskustva u radu s mladima. Rad s alatima adaptirat će se prema specifičnim zahtjevima sudionika ovisno o primjeni rada unutar svojih lokalnih sredina i kontekstu rada s mladima. Svaki sudionik će zajedno s timom razraditi vlastite ideje o tome kako koristiti alate za animaciju u svom budućem radu.

Marijana i Ljiljana, zajedno s Orsatom i Dorom, također iz Hrvatske, predstavile su svoju domovinu i Sisačko-moslavačku županiju tijekom “Međunarodne interkulturalne večeri” s hranom, suvenirima i prigodnim predmetima koje su izradili učenici Sisačke Gimnazije i Srednje škole Petrinja ali i baka Katica iz Doma za starije i nemoćne Sisak koja je za ovu posebnu prigodu izradila “hrvatske torbice”. Uz sve ovo, na predstavljanju Hrvatske sudionici su sudjelovali i na natjecanju “Sinjske alke”.

Konačna prezentacija u zajednici tijekom velikog lokalnog događaja “ACTIVE LESZNO CITIZENS” bit će jedan od rezultata rada i praktična prilika za sudionike. Sudionici će također pridonijeti izradi vodiča o alatima koje su stvorili a nakon povratka s treninga, podijelit će novostečeno znanje i svoja iskustva s međunarodnog događaja u svojim organizacijama i zajednicama.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog programa Erasmus+ i udruge IKS te su svi troškovi sudjelovanja pokriveni, uključujući putne troškove, hranu i smještaj.